NEĆE POLITIKU?

Biskup otpilio Zdravka Tomca s 'Crvenim predsjednikom'

Bionic
Reading

Dubrovački biskup Mate Uzinić jedan je od rijetkih hrvatskih biskupa koji je odlučio da se predstavljanje knjige Zdravka Tomca 'Crveni predsjednik' neće održati u prostorijama Biskupije, izvještava Dubrovački dnevnik. Nakladnička kuća Tkanica dobila je i dužno obrazloženje takve odluke

'Zbog nekih prethodnih neugodnih iskustava gdje se Katoličku crkvu nedobronamjerno svrstavalo uz određene političke opcije, zauzet je stav da dvoranu Ivana Pavla II. nećemo ustupati nikome za događanja koja su povezana s aktualnom dnevnopolitičkom situacijom i osobama koje se bave politikom', stoji u obrazloženju koje je ustupljeno Dubrovačkom dnevniku, a koje potpisuje Tihomir Oreč, direktor tvrtke Benfortuna koja za Biskupiju upravlja navedenom dvoranom.

'U vremenu u kojem je predizborna kampanja za predsjednika RH neslužbeno već počela, a kako bismo izbjegli nepotrebno dovođenje u naprijed opisane situacije, molimo vas da pronađete neki drugi prostor u kojem biste predstavili knjigu koju ste izdali', stoji u obrazloženju. Nakon ovog odbijanja, predstavljanje spomenute knjige održano je u hotelu Lero.

Dubrovačka biskupija prethodno je odbila ustupiti svoje prostore za predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića 'Hrvatska u raljama djece komunizma'. Ostaje se nadati kako će potez Dubrovačke biskupije poslužiti kao primjer i drugim biskupijama u Hrvatskoj koje će, shodno njemu, zatvoriti svoja vrata političkoj kampanji, zaključuje Dubrovački dnevnik

Nije nepoznato da je biskup Uzinić sklon predsjedniku Ivi Josipoviću, pozvao ga je na proslavu Dana mladih u travnju, ali je pod pritiskom ostalih biskupa morao otkazati gostoprimstvo prvom čovjeku države.

Cijeli članak Dubrovačkog dnevnika možete pročitati ovdje