afrička država

Bisau ostao bez struje zbog neplaćenog duga

18.10.2023 u 06:09

Bionic
Reading

Glavni grad afričke države Gvineje Bisau utonuo je u mrak nakon što je turska tvrtka Karpowership prekinula opskrbu električnom energijom zbog neplaćenog duga od 17 milijuna dolara

Ministar gospodarstva Suleimane Seidi rekao je da su u tijeku dogovori za isplatu 15 milijuna dolara zaostalih obveza obećavši da će problem biti riješen u roku od 15 dana.

Tvrtka Karpowership, jedan od najvećih svjetskih operatera plutajućih elektrana i dio Karadeniz Energy Groupa, opskrbljuje 100 posto potreba Gvineje Bisau za električnom energijom od potpisivanja ugovora 2019., navodi se na njegovoj web stranici.

'Karpower je pristao ponovno pregovarati s vladom kako bi osigurao da zaostatak ne postane problem', kazao je ministar Seidi na konferenciji za novinare.

U izjavi o situaciji u Gvineji Bisau, glasnogovornik Karpowershipa rekao je: 'Nažalost, nakon dugotrajnog razdoblja neplaćanja, naša (plutajuća elektrana) sada ne može nastaviti s radom'. 'Radimo danonoćno s dužnosnicima kako bismo riješili ovaj problem što je prije moguće', stoji u priopćenju.

Karpowership je u rujnu isključio opskrbu električnom energijom i glavnom gradu Sijera Leonea Freetownu zbog neplaćenog duga od oko 40 milijuna dolara.

Karpowership na raspolaganju ima osam brodova koji mogu proizvesti do dva gigavata električne energije i time opskrbiti oko pet milijuna kućanstava. Najveći brod ima kapacitet od 500 megavata.

Prema vlastitim navodima, ona električnom energijom opskrbljuje oko 30 milijuna stanovnika u osam afričkih država. Struja stiže iz elektrana koje plutaju na moru ispred obala pojedinih zemalja.