HRVATI U VOJVODINI

'Bilo bi strašno da je odbačena optužnica protiv Šešelja'

06.05.2011 u 19:43

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Slaven Bačić izjavio je hrvatskim medijima u Vojvodini u petak, u povodu 19. obljetnice progona srijemskih Hrvata, kako bi zbog preostalih i protjeranih Hrvata iz Srijema bilo strašno da je optužnica protiv Vojislava Šešelja odbačena i da je on oslobođen iz haaškoga pritvora

'Preostalih Hrvata, prije svega u selima, veoma je malo. Oni se sa strahom prisjećaju tih vremena, s početka devedesetih, jer su i danas izloženi nekim oblicima prijetnji. Naime, HNV gotovo svakoga tjedna zaprimi pismo u kojemu se traži zaštita od pritisaka po nacionalnoj osnovi. Najviše nam takvih pisama stiže iz Srijema', izjavio je Bačić

Učinci politike koja se početkom devedesetih vodila naspram Hrvata u Srijemu i danas se osjećaju, rekao je predsjednik HNV-a, i u tom kontekstu naveo primjer nespremnosti mjesne vlasti u Sotu, odnosno općini Šid, da u službene jezike uvrsti i hrvatski premda oko 40 posto stanovnika toga mjesta čine Hrvati.

Kao početak progona srijemskih Hrvata uzima se događaj u mjestu Hrtkovci 6. svibnja 1992. kada je predsjednik mjesne zajednice Ostoja Sibinčić pročitao popis od 17 'nepodobnih' Hrvata iz tog sela.

Slijedile se prijetnje i maltretiranje mještana hrvatske nacionalnosti, zbog čega su oni bili primorani na odlazak iz svoga sela.

Zbog tog tragičnog događaja, Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja Hrvata iz Srijema, ali je to prethodno učinjeno i u Slankamenu i Golubincima.

Tijekom devedesetih iz Srijema je protjerano ili se pod pritiskom iselilo oko 30.000 Hrvata.

Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji je prisustvovao skupu u Hrtkovcima 6. svibnja, u Haagu se sudi po optužnici koja ga, među ostalim, tereti i za etničko čišćenje u Vojvodini.

Posljedice progona srijemskih Hrvata prije 19 godina i danas su vidljive: promijenjena je etnička struktura Hrtkovaca, Slankamena, Nikinaca te Kukujevca.

Nevladina organizacija Vojvođanski klub iz Novog Sada i ove je godine uputila pitanje mjerodavnim državnim tijelima u Srbiji, zašto pred domaćim pravosuđem još nitko nije odgovarao za progon nesrpskog stanovništva iz Srijema.

Ta je organizacija zatražila od srbijanskog parlamenta da deklaracijom osudi protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine i da se ispriča svim građanima koji su prije 19 godina pretrpjeli torturu.

Članovi Vojvođanskog kluba smatraju da nije dovoljno to što se čelniku radikala Vojislavu Šešelju sudi za protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Srijema, već da i domaće pravosuđe mora utvrditi odgovornost za taj zločin.