proces suđenja

Bijela kuća: Biden prepušta Senatu da odredi sudbinu Trumpova opoziva

21.01.2021 u 06:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden prepustit će Senatu odluku o tome kako će nastaviti proces suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki

"Uvjereni smo da ... Senat ... može ispuniti svoju ustavnu dužnost dok istodobno odrađuje posao za američki narod", rekla je Psaki na brifingu za novinare u Bijeloj kući. "Predsjednik (Biden) će njima prepustiti mehanizme, vremenski okvir i ostale pojedinosti o tome kako će Kongres nastaviti s procesom opoziva", dodala je.

Demokrat Biden prisegnuo je kao 46. američki predsjednik ranije u srijedu, tjedan dana nakon što je donji dom Kongresa izglasao već drugi opoziv Trumpa, optuživši ga za poticanje pobune i smrtonosnog napada na Kapitol 6. siječnja.

  • +23
Bidenovi ulaze u Bijelu kuću Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Čelnica Predstavničkog doma Nancy Pelosi još uvijek nije poslala tekst opoziva Senatu, a prema senatskim pravilima, suđenje bivšem predsjedniku počet će dan nakon što odluka o opozivu bude primljena. Biden je ranije pozvao senatore da ne dopuste da suđenje Trumpu uspori preostale aktivnosti u prvim danima njegova mandata, poput glasanja o njegovoj administraciji i donošenja zakona.