ČOVIĆ KOD KOSOR

BiH uskoro dobiva novo vijeće ministara?

BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Skupština Županije Središnje Bosne imenovala je u četvrtak novu vladu na temelju dogovora HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) te Stranke demokratske akcije (SDA), što bi ujedno moglo otvoriti put rješavanju krize vlasti na državnoj razini

Tragom ranijih pregovora vođenih između četiri stranke, za predsjednika županijske vlade imenovan je kandidat SDA Tahir Lendo čija je stranka dobila i jednu ministarsku poziciju.

Kandidati SDP BiH imenovani su na tri ministarske pozicije, koliko je dobio i HDZ BiH, dok je HDZ 1990. dobio jedno ali važno mjesto ministra unutarnjih poslova.

Čelnici četiriju stranaka ranije su najavili kako bi uspostava vlasti u Središnjoj Bosni automatski otvorila put i rješavanju istog problema u Hercegovačko-neretvanskoj županiji a nakon toga realno je očekivati i konačni dogovor o uspostavi vladajuće većine u parlamentu BiH odnosno o novom sastavu vijeća ministara BiH, o čemu se neuspješno pregovaralo dulje od godinu dana.

Uspostava vlasti na državnoj razini blokirana je zbog nesuglasja dva HDZ-a i SDP-a oko raspodjele ministarskih mjesta u vijeću ministara namijenjenih Hrvatima.

Problem je do sada predstavljalo i inzistiranje stranaka iz Republike Srpske na poziciji ministra vanjskih poslova na što nije želio pristati SDP.

ČOVIĆ S KOSOR RAZGOVARAO O USPOSTAVI VLASTI

upredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović razgovarao je u četvrtak u Zagrebu s hrvatskom premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor o predstojećim izborima za Hrvatski sabor te uspostavi vlasti u BiH.

'Upoznao sam premijerku s tim da je danas uspostavljena vlast u Središnjoj Bosni te da ćemo uskoro imati ustrojenu vlast i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u Mostaru nakon čega ćemo intenzivno krenuti s uspostavom vlasti u Vijeću ministara BiH kako bi se uspjeli izboriti za apsolutnu jednakopravnu poziciju hrvatskog s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini', rekao je Čović za medije u Mostaru. Dodao je da je dobio potporu za politiku koju vode hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora te da službeni Zagreb inzistira na tome da legitimni predstavnici hrvatskoga naroda, kao i drugih naroda budu u vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama.

Supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH s Kosor je razgovarao i oko nastupa na predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj u XI. izbornoj jedinici.

'Dogovorili smo osnovna načela i preuzeli određene obveze i dogovore kako bi omogućili glasovanje svima onima koji podupiru projekt Hrvatskog narodnog sabora u BiH i stranke koje ga čine te kako bi izabrali tri zastupnika u Saboru kao što je to i do sada bio slučaj', pojasnio je Čović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi