TRANZIT KROZ LUKU PLOČE

BiH se priprema za ulazak Hrvatske u EU

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 18:40
  • Objavljeno 18.09.2012 u 18:40
luka ploče

luka ploče

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / Cropix

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je u utorak prijedlog Europske komisije o tranzitu roba biljnog i životinjskog podrijetla kroz luku Ploče, čime je pokrenut zakonski postupak pripreme Bosne i Hercegovine za ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Uz prihvaćanje prijedloga o tranzitu, vijeće ministara zadužilo je nadležna državna tijela da naprave popis roba koje će se moći prevoziti kroz luku Ploče. Vijeće ministara BiH također traži da predstavnici BiH budu uključeni u sve aktivnosti na izradi studije izvodljivosti u svezi s koridora kroz Neum.

Istodobno je parlamentu BiH i predsjedništvu BiH upućen prijedlog da 'razmotre sve aspekte i mogućnosti nastavka procesa ratifikacije ugovora o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske'.

Ovakvi su zaključci doneseni na temelju rezultata trilateralnog sastanka predstavnika BiH, Hrvatske i Europske komisije o upravljanju granicom, što je 10. rujna održan u Bruxellesu. Informacija o ishodu toga sastanka bit će dostavljena tijelima koja su uključena u proces integriranog upravljanja granicom BiH, a po potrebi će biti formirani posebni pregovarački timovi za odgovarajuća područja.

U toj se informaciji navodi kako je Hrvatska izjavila spremnost za izgradnju trećeg inspekcijskog graničnog prijelaza Izačić – Ličko Petrovo Selo kada se steknu nužni uvjeti. Za sada je dogovorena uspostava dva takva prijelaza, kod Gradiške i kod Bijače odnosno Metkovića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi