objava u utorak

BiH konačno dobija preporuku za otvaranje pregovora s EU

11.03.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Bosna i Hrcegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju EU, objava je koja bi u utorak trebala stići iz Europske komisije, čime će ta susjedna država konačno krenuti putem da postane članica Unije

EU je Bosni dodijelio status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za Politico dva dužnosnika EU-a i jedan diplomat EU-a.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i dužnosnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica, koji je potreban za službeni početak pregovora, vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.

Za neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da čelnici EU-a raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Bruxellesu sljedećeg tjedna.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali su prošlog tjedna u Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošlog tjedna, njezin bosanski kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti 'daljnjih frustracija', dodavši da je 'ključno' imati na umu 'što će se dogoditi ako BiH ne nastavi svoj europski put.'