TEŠKA SITUACIJA

BiH dogovara nove mjere za kontroliranje migrantske krize, 60-tak izbjeglica napustilo centar kod Mostara

21.05.2018 u 15:57

Bionic
Reading

Zaštita državne granice prioritetna je zadaća s kojom se moraju suočiti policijske agencije u Bosni i Hercegovini kako bi zemlja učinkovito kontrolirala rastuću migrantsku krizu, zaključak je kojega su u ponedjeljak podržali članovi posebne radne skupine koju čine dužnosnici različitih agencija u BiH zaduženih za sigurnost.

Odmah nakon toga na popisu prioriteta je poboljšanje zakonske regulative u postupanju s tražiteljima azila te bolje reguliranje pitanja readmisije izbjeglica sa susjednim državama, istaknula je posebna radna skupina.

Sastanak Udarne skupine za borbu protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kako je službeni naziv ovog radnog tijela, sazvala je glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, a on je organiziran kako bi se postigao dogovor o budućem djelovanju i izbjegle krize poput prošlotjedne, kada je konvoj s oko 250 migranata satima bio blokiran na putu iz Sarajeva ka azilantskom centru kod Mostara.

Ta je kriza prouzročila lavinu uzajamnih optužbi između različitih razina vlasti i policijskih agencija, koje su jedna drugu okrivljavale za izostanak suradnje i kršenje zakona i propisa.

Migranti, koji su prije toga boravili u improviziranom naselju u jednom sarajevskom parku, na kraju su ipak smješteni u azilantski centar u Salakovcu, no nakon toga je ostalo nejasno što će se dogoditi u slučaju ponavljanja ovakvog scenarija.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, održanog u ponedjeljak iza zidina koje štite kompleks Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, stoji kako su sudionici razgovarali o tome kako ubuduće postupati s migrantima, kako provoditi njihovo evidentiranje i sigurnosne provjere te osigurati humanitarnu i zdravstvenu zaštitu, sukladno međunarodnim standardima i domaćim zakonima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH istodobno je priopćeno kako je ministar Dragan Mektić o problemima s migrantima razgovarao sa šefom odjela za vladavinu prava pri delegaciji Europske unije u BiH Richardom Woodom.

Wood je na stajalištu kako su vlasti BiH postupile ispravno smjestivši ilegalne migrante u Salakovac.

Mektić je pak iznio procjenu kako je slanje policijskih pojačanja na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom dalo vidljive rezultate te kako je sada značajno smanjen broj ilegalnih migraata koji ulaze u BiH.

U slučaju potrebe na istočne granice BiH rasporedit će se dodatni broj policajaca, a iz Ministarstva sigurnosti traže da u tome pomogne i EU te predlažu i raspoređivanje pripadnika Frontexa na svoje granice.

  • +4
Izbjeglice u Šidu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Matejčić

60-tak migranata napustilo izbjeglički centar kod Mostara

Šezdesetak migranata napustilo je izbjeglički centar kod Mostara od ukupno njih 269, koliko ih je u petak nakon prijepora između lokalnih i državnih vlasti ipak smješteno u ovaj kamp, izjavio je u ponedjeljak toga centra Edin Denjo.

"Trenutačno je u izbjegličkom centru, nakon što smo ih prebrojali, 210 migranata", rekao je Denjo za medije u Mostaru nakon što je u posjetu bila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Pojasnio je kako se migranti mogu slobodno kretati te da vlasti nemaju podatke o njihovom kretanju. Ministrica Borovac rekla je kako su svi migranti registrirani u izbjegličkom centru te da je zadovoljna uvjetima. ''Možemo reći da postoji jedna puna organizacija u ovom Centru i da je sada dalje na Službi za poslove sa strancima, odnosno ministarstvu sigurnosti BiH, da prati njihovo kretanje", dodala je državna ministrica.

Migranti prema zakonodavstvu BiH mogu dva tjedna ostati u izbjegličkom centru nakon čega mogu zatražiti azil. ''Hoće li dobiti izbjeglički status ili neku drugu zaštitu, sve zavisi od njih samih. Mali broj njih nije se vratio", rekla je ministrica Borovac.

Konvoj s 269 migranata je u petak prebačen iz jednoga parka u središtu Sarajeva u izbjeglički centar kod Mostara. Njihovom smještanju u Mostaru su se usprotivile vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tvrdeći da o tome nije donesena odluka državnih institucija. Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nazvao je taj potez policije HNŽ-a državnim udarom, dok je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija ustvrdio kako Vijeće ministara nije donijelo odluku o prebacivanju migranata u Mostar.