humanitarna pomoć

Biden i Netanyahu razgovarali o Rafahu i pomoći Pojasu Gaze

18.03.2024 u 18:47

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom razgovarao o situaciji u Rafahu i jačanju humanitarne pomoći Gazi, objavila je Bijela kuća

Bio je to prvi razgovor dvojice čelnika od 15. veljače, a dogodio se u vrijeme tenzija između Izraela i SAD-a kao njegovog najvećeg saveznika. Washington ne podržava Netanyahuovo upravljanje ofenzivom na Pojas Gaze, pokrenutom nakon Hamasovog napada 7. listopada.

„Predsjednik Biden razgovarao je s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom kako bi raspravili posljednje događaje u Izraelu i Gazi, uključujući situaciju u Rafahu i pokušajima jačanja humanitarne pomoći Gazi”, priopćila je Bijela kuća.

U priopćenju iz Netanyahuova ureda kaže se da je on rekao američkom predsjedniku da je Izrael odlučan "postići sve svoje ratne ciljeve" među kojima i "eliminaciju Hamasa".

Demokrat Chuck Schumer, čelnik većine u Senatu, dugogodišnji podržavatelj Izraela i najviše pozicioniran Židov u američkoj politici, u govoru u četvrtak pozvao je na nove izbore u Izraelu, a Netanyahua je nazvao preprekom miru.

Biden je dan kasnije pohvalio njegov govor i dodao da je on izrazio zabrinutost mnogih Amerikanaca. 

Američki predsjednik uoči izbora u studenom pod pritiskom je dijela propalestinskih birača demokrata koji su ga na predizborima u nekoliko saveznih država u nezanemarivom broju bojkotirali zbog politike njegove vlade prema Gazi. 

Netanyahu je u nedjelju odgovorio u razgovoru za CNN, kazavši da je Schumerov govor bio „totalno neprimjeren”. 

Izraelski premijer je na sjednici vlade u nedjelju ponovio da će izraelske snage ući u Rafah, posljednje relativno sigurno mjesto u Pojasu Gaze u koje su stigle izbjeglice iz cijele palestinske enklave. Netanyahu to najavljuje usprkos protivljenju međunarodne zajednice.