...A BALDASAR SE PRAVI NEVJEŠT

Bezobrazluk: Šundov i Visković odbijaju vratiti nezakonite naknade

13.03.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Bivši splitski dogradonačelnici Jure Šundov i Anđelka Visković i dalje odbijaju vratiti 400 tisuća kuna, novac koji su mimo zakona ubrali u vrijeme dok su sjedili u skupštinama, nadzornim odborima i upravnim vijećima gradskih tvrtki i ustanova

Gradonačelnik Ivo Baldasar vratio je dvadesetak tisuća kuna koje je dobio od Turističke zajednice i Čistoće, ali odbija od Šundova i Visković zatražiti da to također naprave. Vjerojatno zato što je Šundov vjerni koalicijski partner u Gradskom vijeću, a Visković odnedavno savjetnica gradonačelnika.

'Oni mogu vratiti novac samo ako to službeno zatraže gradske tvrtke', objasnio je Baldasar. Zašto kao gradonačelnik to ne zatraži? Počeo je objašnjavati da 'nema kontrolu i ne rukovodi tim tvrtkama', što je zvučalo dosta neuvjerljivo jer je upravo on nedavno postavio njihova vodstva.

Kako smo već pisali, gradonačelnik Splita nedavno je navodno sam otkrio da krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji mu brani bilo kakve dodatne prihode osim osnovne plaće, pa je samoinicijativno vratio novac koji je primao u drugoj polovici prošle godine, oko četiri tisuće kuna mjesečno. No isti zakon vrijedi još od 2008., pa se otkrilo da su i nekadašnji Kerumovi zamjenici imali nezakonitu dodatnu zaradu - Šundov nešto više od 300 tisuća kuna, a Visković oko 80 tisuća. Najmanje.

Baldasaru je bilo dosta neugodno objašnjavati zašto ne postupa energičnije pa je svu krivnju svalio na uprave tvrtki koje je sam postavio. A ondje se ovih dana nastavlja val zapošljavanja po političkim vezama: u Čistoći je zaposlena kćerka starog splitskog SDP-ovca Kolje Kuzmanića, u Turističkoj zajednici uzdanica Ivana Grubišića, Marijana Pivalica, au Spaladium areni skrasio se Damir Vidošević - Grubišićev vijećnik i propali kandidat za gradonačelnika.

Sam gradonačelnik koji po vlastitoj odluci mora blagosloviti svako novo radno mjesto, danas tvrdi da 'nema pojma' o masovnom zapošljavanju. On, kaže, odobrava radno mjesto, ali ne i osobu koju će se zaposliti. Za Kuzmanićevu kćer tvrdi da nije znao, za Vidoševića tvrdi da je potreban baš u Spaladium areni, a za Pivalicu da 'ima sve kvalifikacije'.

'Dnevno dobijem između 10 i 15 zahtjeva za zapošljavanjem. Dajem savjete kako se zaposliti, do sada sam zaposlio 12 pročelnika, jedan je natječaj u tijeku, a još jedan se očekuje do kraja godine', kazao je i objasnio da bi na zgradu gradske uprave mogao staviti natpis 'Zavod za zapošljavanje - sigurno vam se zaposliti kod nas'. Priznao je i da 'nema srca svaki put odbiti svakoga' i da koji put intervenira ako je to u skladu s propisima.

Istovremeno, splitski gradonačelnik priznaje i da je Split 'na rubu likvidnosti', nalazi se 'ispod rezerve' i jedva je sakupio novac za plaće. Nema ni za popravak kriminalno loših gradskih prometnica pa je prošlog tjedna Policijska uprava najavila mogućnost podnošenja prijave za ugrožavanje sigurnosti prometa. Baldasar kaže da se radi samo o teoretskoj mogućnosti i da će zakrpati što se zakrpati može.