NOVA PRAVILA IGRE

Bez dopunskog osiguranja 100 kuna skuplje bolničko liječenje

08.01.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Odluka HZZO-a da ujednači cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve kategorije građana na 70 kuna mjesečno, velikoj većini umirovljenika donijela je 20 kuna veći trošak, ali je većini zaposlenih to gotovo prepolovilo cijenu police. Na pitanje koliko se ovim potezom, isprovociranim sve brojnijom konkurencijom na tržištu, smanjio priliv novca za javno zdravstvo, u HZZO-u nas uvjeravaju da su rezultati pozitivni

U Hrvatskoj je sklopljeno 2,5 milijuna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, piše Glas Istre

'Ujednačavanje cijena polica motivirajuće je djelovalo na nove osiguranike koji su ugovorili policu dopunskog zdravstvenog osiguranja prvi put nakon ujednačavanja cijena, čime se u budžet slijeva više novca. Povećan broj osiguranika u dopunskom osiguranju pozitivno će se reflektirati i na obvezno zdravstveno osiguranje. Osiguranik, naime, koji ima policu dopunskog osiguranja lakše će se odlučiti otići liječniku u početnoj fazi bolesti, a zna se da su kasnije faze liječenja, u stadijima u kojima je neka bolest uznapredovala, kompliciranije u medicinskom smislu i skuplje za zdravstveni sustav, tumače u HZZO-u.

Za građane koji ne plaćaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, tvrde u Zavodu, poskupljenja participacija za dijagnostičke i terapijske postupke neće biti. Za one koji nemaju dopunsko osiguranje, međutim, porast će cijena bolničkog liječenja. Za bolnička liječenja kod kojih je proveden neki kirurški postupak cijena se povisuje osam posto, a kod kojih nije proveden kirurški postupak, tzv. internističke skupine djelatnosti, cijena se povisuje 15 posto.

'S obzirom da je maksimalni iznos participacije kod bolničkog liječenja 2.000 kuna te da se taj iznos odnosi na većinu hospitalizacija, navedene promjene neće se bitno odraziti na troškove osiguranih osoba. Za bolnička liječenja kod kojih je participacija manja od 2.000 kuna, prosječno će porasti oko 100 kuna, i to 80 kuna kod kirurških, a 110 kuna kod nekirurških bolesti. Osiguranim osobama koje su dopunski osigurane, troškove sudjelovanja snosi njihovo dopunsko zdravstveno osiguranje', naglašavaju u HZZO-u.