ljevičarski pobunjenici

Betancourt se kandidira; nakon otmice FARC-a koji ju je 6 godina držao zatočenu u džungli

19.01.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Bivša kolumbijska senatorica Ingrid Betancourt objavila je u utorak da će se ponovno kandidirati za predsjednicu, 20 godina nakon što su je oteli ljevičarski pobunjenici

Betancourt je bila usred kampanje za predsjedničke izbore 2002. kada su je oteli pobunjenici FARC-a i držali zatočenu u džungli više od šest godina.

Obećala je da će se boriti protiv korupcije i siromaštva ako pobijedi na izborima u svibnju.

"Danas sam ovdje da završim ono što sam započela", rekla je pred svojim pristašama u Bogoti.

"Ovdje sam da se borim za prava 51 milijuna Kolumbijaca koji ne nalaze pravdu jer živimo u sustavu osmišljenom da nagrađuje kriminalce", rekla je.

Betancourt, centrist po orijentaciji, jedna je od više od 20 kandidata na izborima.

U anketama je trenutačno u vodstvu Gustavo Petro, ljevičar i bivši gradonačelnik Bogote, nekoć član revolucionare gerilske skupine M-19.

Unatoč svojoj međunarodnoj slavi, Betancourt je živjela povučeno otkako su je 2008. spasile kolumbijske oružane snage, a očekuju je teški predizbori za predsjedničku nominaciju centrističke koalicije koja uključuje njezinu stranku "Zeleni kisik".

Pobunjenici FARC-a (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije) bili su marksistička skupina koja je vodila žestok rat protiv kolumbijske vlade više od 50 godina, sve dok 2016. nije proglašen prekid vatre. U tom je sukobu poginulo više od 200.000 ljudi.

FARC je potpisao mirovni sporazum s vladom i poslije ušao u parlament, ali neke odmetnute skupine i dalje ratuju protiv vlade.