odvoz otpada

Besplatne vrećice za plastiku i biootpad Zagrepčanima stižu krajem listopada

23.09.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Dok su svima puna usta novih ZG vrećica od 2, 4 i 8 kuna u koje ćemo odlagati miješani komunalni otpad, pitali ste što je sa 'starima' za plastiku i biootpad. Hoćemo li ih i dalje dobivati i hoće li biti besplatne?

Odgovor na oba pitanja je potvrdan, a detalje o tome i o drugim nedoumicama koje muče naše građane u vezi s novim odvozom otpada iz Čistoće su dali za Radio Sljeme, piše HRT.

Kako pišu iz Čistoće, podjela besplatnih vrećica za plastiku i biootpad kreće krajem listopada. Besplatno će se dijeliti žute vrećice za plastiku i smeđe vrećice za biootpad, u količini dostatnoj za 12 mjeseci. Svaka obiteljska kuća dobit će dvije role vrećica za plastiku, jedna rola (13 komada) od 120 litara i jedna rola (26 komada) od 60 litara. Svaki stan dobit će dvije role; jednu smeđu rolu za biootpad od 10 litara i jednu žutu rolu za plastiku od 60 litara. Besplatne vrećice mogu se i osobno preuzeti u Poslovnicama Holding centra; Vukovarska 41, Dubečka 2 i u Mobilnoj poslovnici.

Za one koji više nemaju navedenih vrećica, plastičnu i metalnu ambalažu odlažu u žute spremnike na javnim površinama, te u reciklažna dvorišta i mobilna reciklažna dvorišta. Biootpad je bitno odlagati u biorazgradivi materijal, u bilo koju drugu biorazgradivu vrećicu, papirnatu vrećicu ili direktno u smeđi spremnik.

Prema trenutno važećem Cjeniku pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području grada Zagreba, korisnici pelena za djecu i odrasle ostvarivat će pravo na četiri besplatne vrećice mjesečno za prikupljanje miješanog komunalnog otpada.

Dokumentacija za ostvarivanje prava na besplatne vrećice zaprima se već od 20. rujna na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili osobno u poslovnicama Holding centra: Ulica grada Vukovara 41 i Dubečka ulica 2 te u pokretnom uredu. Podjela besplatnih Zg vrećica krenut će za vikend 1. i 2. listopada, u Holding centru, Vukovarska 41.

Organizirat će se i akcija za reciklažna dvorišta. Odmah na početku listopada prilikom predaje otpada na reciklažnom dvorištu, odmah se preuzima jedna besplatna rola (deset komada) od deset litara. Potrebno je predočiti račun, kako bi se očitao bar kod s uplatnice. Reciklažna dvorišta zaprimanju više od 30 vrsta otpada iz kućanstva.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Na mrežnoj stranici Čistoće, u segmentu o pravu na vrećice za dijete do tri godine, piše kako se ostvaruje pravo i na četiri vrećice i na četiri paketa vrećica. Iz Čistoće objašnjavaju da ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do tri godine koje koristi pelene - dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta - ostvaruje se pravo na količine za deset mjeseci, odnosno četiri paketa x 10 komada vrećica od 10 litara (ekvivalent vrijednosti u visini 80 kn za razdoblje od 10 mjeseci, ili 8 kuna mjesečno).

Građani često postavljaju pitanje zbog čega bi oni koji žive u obiteljskim kućama i imaju kantu pod brojem trebali kupovati vrećice ako mogu plaćati po litraži kante kako je prvotno rečeno. Iz Čistoće objašnjavaju da naplaćivanje po litraži spremnika nije bio pravedan način naplate odvoza. Brojni građani već duže vrijeme pravilno odvajaju sve vrste otpada te stvaraju vrlo malu količinu miješanog komunalnog otpada, a plaćali su cijenu za ukupan volumen svog spremnika, neovisno koliko su ga napunili. Na ovaj način korisnik će plaćati samo onoliko volumena koliko on stvarno proizvede.

Svaki fizički korisnik će imati fiksni dio računa (koji će iznositi 45 kuna, odnosno minimalnu cijenu javne usluge), a varijabilni dio (zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada) će sam kontrolirati kroz kupovinu Zg vrećica. Pravilnim odvajanjem, imat će sve manju količinu miješanog komunalnog otpada, a samim time i manju potrebu za kupovinom Zg vrećica, što će u konačnici biti i manji trošak varijabilnog dijela.