stožer civilne zaštite

Beroš: U protekla 24 sata imamo 54 novooboljela

14.04.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Nacionalni Stožer za civilnu zaštitu objavio je nove podatke o broju oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

'U proteklih 24 sata imamo 54 novooboljelih, sveukupno oboljelih ima 1704', kazao je na press konferenciji Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je kako je prosječna dob oboljelih 49,94, a 51,3 posto oboljelih čine žene.

'Od jučer imamo 6 preminulih bolesnika. To dokazuje da je ovo smrtonosna bolest. Preminuli su jedna osoba '60. godište u Infektivnoj klinici u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba '51. godište, u Split u štićenica doma za starije '35. godište, u Splitu muška osoba, štićenik doma u Dicmu '41. godište, u Dubrovniku dvije osobe '39. i '46. godište. Svi su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja', kazao je Beroš.

Dodao je da su i dalje 34 osobe na respiratoru.

Oporavljenih je sveukupno 415, odnosno 15 više nego jučer.

Beroš je iznio i neke podatke koliko ima oboljelih na milijun stanovnika - Španjolska ima 3690, Austrija 1568, Srbija 464, Slovenija 577, a Hrvatska 402.

Što se tiče pak odnosa oboljelih i umrlih - Španjolska ima 10,5 posto, Italija 12,8 posto, Austrija 2,7 posto, Srbija 2,1 posto, Slovenija 4,6 posto, a Hrvatska 1,82 posto. 'To pokazuje da naš zdravstveni sustav nije opterećen', kazao je Beroš.

Beroš je podsjetio i da je danas predstavljen digitalni asistent Andrija koji će pomoći i liječnicima, ali i građanima koji sumnjaju na koronavirus.

'Nama se dogodio proboj virusa u Dom u Splitu s velikim brojem oboljelih. Donijeli smo nove mjere potom. Sada su u tijeku korekcije, modifikacije mjera, većina mjera se provodi. Dok saznamo koliko domova može prijeći na određeni način rada, do tada će ostati na snazi ovaj tekst, ali kada iskomuniciramo s ljudima na terenu, mjere ćemo malo modificirati', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Upitan o nedostatku opreme i nekorištenju maski u domovima Beroš je rekao: 'Koliko je nama poznato Stožer je distribuirao opremu na teren. Koristi li se ona, to je teško reći jer nismo bili u kontroli. Nakon ovog vašeg pitanja ćemo tu inforamciju preko inspekcije i terenskih službi doznati. Ako zaštitne opreme nedostaje, dodatno će se distribuirati. Mislim da nema nedostatka, ali to ćemo provjeriti na terenu.'

Upitan o usporedbama koje je iznio na press konferenciji Beroš je kazao da se bave više mjerama nego statistikama. Capak je nadodao da su broj oboljelih na milijun stanovnika i udio umrlih u bolesnima vrlo usporedive brojke. No primjerice broj testiranja nije usporediv broj. 'Mi kontinuirano imamo oko 10 posto pozitivnih na broj testiranih. Neki imaju 1 posto. Naš rezultat je, ja bih rekao jedan od najboljih u svijetu', rekao je Capak.

  • +14
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Na pitanje o tome što Beroš nije član stožera, ministar je kazao: 'Za kojeg ministra mislite da bi bio najbolji protiv epidemije? Mislim da bi to bio ministar zdravstva, bez obzira što ja sada obnašam tu dužnost. Osobno smatram da kao ministar moram biti i moram sudjelovati u radu stožera. Sve naše odluke su bile u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Sve što je učinjeno, učinjeno je u cilju spašavanja ljudskih života i mislim da smo na dobrom putu.'

Kazao je da pravilnik o radu stožera kaže da se u radu mogu angažirati i drugi stručnjaci, pa tako i Alemka Markotić, Krunoslav Capak ili on osobno.

Na pitanje o stanju u Udbini, Capak je kazao: 'Situacija u Ličko-senjskoj županiji je dobra. Imaju mali broj oboljelih. Tamo je zbog dolaska jedne osobe zbog potresa u Zagrebu došlo do zaraze u dvije obitelji koje su povezane s vatrogasnom zajednicom. dobro smo identificirale kontakte. Nema opasnosti da se bolest proširi na dom za starije.'

Capak je rekao da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

'Ako bi bila povoljna epidemiološka situacija, matura se može održati uz provođenje određenih epidemoloških mjera, socijalnog distanciranja, provođenja testiranja na način da se ne dolazi u bliski kontakt i da se međusobno ne komunicira, što je moguće organizirati uz određene tehničke poteškoće', rekao je Capak.

Po njegovim riječima, siguran je da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji određeni plan o tome i da će ih oni konzultirati kako bi se vidjelo odgovaraju li te mjere onome kako epidemiolozi vide situaciju.

'Da bi počeli relaksirati naše mjere potrebno je nekoliko dana zaredom imati pad. Mi smo imali blagi silazni trend desetak dana, onda se dogodio Split, a jako je teško procijeniti kakva će biti situacija u vrijeme kada bi se trebala održati državna matura', ustvrdio je.