pogodovanje pri kupnji

Bernardić: U slučaju najma mercedesa majke ministrice Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 13:26
  • Objavljeno 21.03.2019 u 13:26
Davor Bernardić, Branko Grčić i Saša Djujić

Davor Bernardić, Branko Grčić i Saša Djujić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju, te da Vlada u zadnjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika

Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Bernardić: Sumnja na korupciju i teška kaznena djela

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja 'najbrži prst', pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela 'starija gospođa, jedna baka'.

'Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide', upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.

Što se tiče Josipa Stojanovića Jollya, čija je tvrtka iznajmila mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama - od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju 'lex Agrokor', a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić.

Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik 'vratio s godišnjeg odmora'

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac 'upumpan' u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika.

Za to netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik 'vratio s godišnjeg odmora' s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa 'čistim novcem' u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj.

Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model - 'pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele'.

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju, jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.

Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partnera i s koji novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja.

Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!