slobodni GOVORI

Martinčević: Mjere potrebne odmah, PDV na plin i hranu smanjiti na pet posto

09.02.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista) pozvala je u srijedu Vladu da čim prije izađe s mjerama za smanjenje udara inflacije na građane, predloživši smanjenje PDV-a za plin i ključne prehrambene namirnice na 5 posto

Cijene nezaustavljivo rastu i država mora reagirati, mnoge države EU već su krenule s nizom konkretnih mjera, a mi smo još uvijek u zoni najava, kazala je Martinčević u slobodnom govoru.

Ključno je da se s mjerama krene odmah i time smanji udar na građane, posebice umirovljenike i socijalno ugrožene, istaknula je.

Predložila je da se stoga PDV na plin spusti ne na 13, već na 5 posto, što traži i za ključne prehrambene proizvode, navodeći da udio hrane i energenata u budžetima kućanstava u Hrvatskoj iznosi visokih 42 posto, dok je u većini članica EU niži od 30 posto.

Za smanjenje PDV-a za plin na 5 posto zauzeo se i Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata). Predložio je i zamrzavanje cijena osnovnih živežnih namirnica, redefiniranje koncesija za naftu i plin, kao i pokrivanje razlike troškova za energente za najugroženije skupine društva u ovoj i idućoj godini.

Vladino zamrzavanje cijene goriva je prodavanje magle

Vladino zamrzavanje cijena goriva Bernardić je ocijenio "prodavanjem magle", uspoređujući cijene barela nafte 2008., kada je iznosila 140 dolara, a benzin bio ispod 10 kuna, te danas kada je 90 dolara, a cijene benzina 12 kuna.

Ono što se promijenilo, protumačio je, marža je naftnih kompanija koja je narasla s 40 lipa po litri na skoro dvije kune po litri. "To plaćaju hrvatski građani i to zato jer Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne radi svoj posao", ustvrdio je.

  • +15
Vlada zamrznula cijene goriva na 30 dana Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Kada Vlada zamrzne cijenu goriva na skoro 12 kuna, to je kao da direktno gura novac građana u džepove naftnih kompanija, po onom dobrom starom principu 'masnim guskama se maže vrat', pogotovo kad se zna da strani vlasnici eksploatiraju hrvatski plin i naftu, a da za to plaćaju mizerne naknade, nekoliko puta manje nego u Mađarskoj", istaknuo je Bernardić.

Da je zamrzavanje cijena goriva loše rješenje smatra i Nikola Stephen Bartulica (Klub Domovinskog pokreta), uvjeren da je umjesto toga trebalo smanjiti trošarine i PDV na gorivo.

"Treba promijeniti logiku, nasljeđe iz komunizma i socijalističko razmišljanje sve više košta hrvatske građane", poručio je Bartulica.

HNB-ov natječaj za kovanice eura diletantski skandal i epska blamaža

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se na natječaj HNB-a za hrvatske kovanice eura, nazvavši ga "diletantskim, vrhunskim skandalom i epskom blamažom".

"Nesposobnost naših vodećih institucija uspjela se preliti i izvan granica Hrvatske i osramotiti nas pred cijelom Europom", kazala je Puljak, upitavši kako to HNB regulira financijski sustav kad nije u stanju provesti natječaj sukladno pravilima struke.

Ante Deur (Klub HDZ-a) obrušio se u slobodnom govoru na zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. "Skoro 900 obitelji u Sesvetama ima kredite, to im je bila životna egzistencija i one su danas u ozbiljnom socijalnom problemu", upozorio je Deur.