mogući sukob interesa

Bernardić o odluci povjerenstva: Agrokor ne progone, a mene da. Ja sam bio najbolji student

25.10.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv Davora Bernardića zbog stipendije koju je dobio za školovanje, o svemu se oglasio i on sam

'Poštovat ću svaku odluku, ali da mi je netko rekao da će obrazovanje ili stipendija biti razlog za progon u ovoj zemlji, a izvlačenje stotina milijuna kuna iz Agrokora neće biti razlog za progon, ne bi mu vjerovao. Zar vama nije apsurdno da u cijeloj situaciji oko Agrokora, u cijeloj ovoj sagi u Hrvatskoj i pred hrvatskim sudovima, od svih upletenih jedino ja koji sam upozoravao na istinu sam završio na sudu s Ramljakom', prokomentirao je Bernardić novinarima u Saboru.

Iako su mu novinari objasnili da ovdje nije u fokusu obrazovanje nego da se radi o donaciji od nekoliko stotina kuna koja saborskom zastupniku nije dozvoljena, Bernardić nije odustajao. 'Već sam rekao da me netko pitao da će obrazovanje biti razlog za progon, a s druge strane izvlačenje stotina milijuna kuna… Ja sam bio i stipendist vlade RH, bio sam stipendist Grada Zagreba, bio sam top stipendist tjednika Nacional, bio sam stipendist i kao saborski zastupnik brojnih programa, i američke i južnokorejske vlade, bio sam uvijek tu kad su bila nova znanja i želja za stjecanjem određenih iskustava i pravo na cijeloživotno obrazovanje je nešto što u Hrvatskoj postoji kao pravo. Ako je moja greška, ja ću prihvatiti odluku povjerenstva', rekao je.

Podsjetimo, protiv Bernardića je podnesena anonimna prijava jer je iz medijskih napisa jasno da je završio Cotrugli Business School, program Chief Executive MBA čija je cijena veća od 260.000 kuna. Također, po medijskim napisima Bernardiću je taj program plaćen stipendijom i time je, po anonimnoj prijavi, primio nedopušteni dar. Prilikom obrazlaganja na današnjoj sjednici povjerenstva rečeno je kako se besplatna predavanja mogu smatrati uslugom bez naknade koji dužnosnika u obavljanju njegove dužnosti može dovesti u odnos zavisnosti te stvoriti obavezu prema darovatelju.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa vrijednost poklona koje mogu primati državni dužnosnici (što su po definiciji i saborski zastupnici) ne smije prijeći 500 kuna. Stoga su novinari još jednom pokušali objasniti Bernardiću da nije u pitanju obrazovanje nego donacija u vidu stipendije. 'Ja razumijem koncept stipendije. Ja sam primio sve stipendije koje se mogu u ovoj zemlji primiti jer sam bio, i sad bi moglo ispasti da sam sebe hvalim, ali bio sam najbolji student', poručio je Bernardić.

Šefu SDP-a na svom Facebooku podrušku je pružio i stranački politički tajnik Davorko Vidović. 'E, moj Bero! Poštene Hrvate se podmićuje na razne načine, nekom kućom, unosnim poslom, autima, zlatom, vilama, novcem na stranim računima, stnovima, prinadležnostima, saborskim mandatima....A ti se nesretniče uhvatio pišljivog znanja, a živiš u garsonjeri. Reci, molim te, tko to upće cijeni i kome to u Hrvatskoj treba?!Nikad od tebe pravoga političara od formata. Što se ne ugledaš na čestite političare iz zna se koje stranke, da ne radiš više takve gluposti!', napisao je Vidović.