GLUHI TELEFON

Bernardić: Je li to HNS počeo putem presica razgovarati s Plenkovićem?

30.08.2017 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon što su HNS-ovci na press konferenciji poručili kako premijer više ne bi trebao birati članove povjerenstva za reformu školstva, o svemu se na Facebooku oglasio i šef SDP-a Davor Bernardić

'Je li to HNS, koalicijski partner u vladi, počeo razgovarati s premijerom Plenkovićem putem press konferencija? HNS nakon objava o ploči u Jasenovcu danas iznosi zamisli da bi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije trebalo biti birano na drugačiji način nego do sada, da više ne bi trebalo biti u ingerenciji premijera. Zašto to nisu riješili s premijerom Plenkovićem u trenutku sklapanja koalicije? Nego si sada pišu pisma i šalju objave preko press konferencije?', upito je Bernardić u statusu na Facebooku.

HNS je pozvao da napravi konkretne poteze. 'HNS nam je danas zapravo indirektno poručio da Plenković koči obrazovnu reformu. Ako je to tako, neka odmah izađu iz koalicije, a ne da opterećuju javnost novim najavama što bi i kako bi bilo jednog dana. Kada je Povjerenstvo stavljeno u ingerenciju premijera željelo se pokazati važnost projekta, jer to je trebalo biti interdisciplinarni projekt u koji je trebalo biti uključeno više ministarstava, ali sada se to pretvorilo u nešto drugo. Reforma obrazovanja je doista trebala biti projekt od nacionalnog značenja i žalosno je da je sada zapela u natezanju i trgovanju između Plenkovića i HNS-a', poručuje Bernardić.

Podsjetimo, v.d. predsjednik HNS-a Predrag Štromar poručio je da predsjednica povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican ima HNS-ovu podršku i da od nje očekuju da izradi akcijske planove, ali isto tako je rekao i kako HNS predlaže da članove Posebnog stručnog povjerenstva više ne bira izravno predsjednik Vlade Andrej Plenković. No detalje novog sustava izbora članova tog povjerenstva Štromar nije iznio.

  • +2
Konferencija za medije HNS-a o inicijativi hitnu provedbu obrazovne reforme Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX