OBRAZOVANJE PRIORITET

Štromar: Premijer više ne bi trebao birati članove povjerenstva za reformu školstva

30.08.2017 u 09:16

Bionic
Reading

'Ovo nije naš obračun s Dijanom Vican, od nje očekujemo završetak akcijskih planova koji će biti dobra podloga za reformu obrazovanja', rekao je lider HNS-a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

V.d. predsjednik HNS-a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar pohvalio je rad ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na reformi obrazovanja.

'Kao stranka smo o tome godinama govorili, da nam treba reforma, trudili se, ali do sada nismo mogli preuzeti odgovornost. Kao stranka omogućit ćemo nezavisnoj ministrici da odradi sve te promjene', kazao je Štromar.

Da do promjena treba doći, pokazao je i na svom primjeru. 'I moje djevojčice u osnovnoj školi izuzetno puno moraju učiti i štrebati, a kada dođe problem koji trebaju razriješiti i razmišljati, to je već teže. Moramo napraviti program koji će im omogućiti da se snađu na tržištu rada. Zadnje je vrijeme da to idemo mijenjati', kazao je Štromar.

Štromar je poručio da predsjednica povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican ima HNS-ovu podršku i da od nje očekuju da izradi akcijske planove, ali isto tako je rekao i kako HNS predlaže da članove Posebnog stručnog povjerenstva više ne bira izravno predsjednik Vlade Andrej Plenković. No detalje novog sustava izbora članova tog povjerenstva Štromar nije iznio.

  • +2
Konferencija za medije HNS-a o inicijativi hitnu provedbu obrazovne reforme Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Gospođa Vican ima podršku premijera i ima zadatak izraditi akcijske planove, što će ona i napraviti... Ima tu nekih problema, no to ćemo s partnerima riješiti sljedeći tjedan. Posebno stručno povjerenstvo treba birati na drugi način nego sada, treba ga institucionalizirati.

Vrlo skoro predložit ćemo kompletno rješenje, u dogovoru s partnerima. Ovo nije naš obračun s Dijanom Vican, od nje očekujemo završetak akcijskih planova koji će biti dobra podloga za reformu obrazovanja', kazao je Štromar.

'Premijer je bio dosta jasan i ne bih htio komunicirati s njim preko medija. Razgovaramo o tome i premijer ima punu podršku HNS-a da riješi taj problem', kazao je Štromar, upitan o izjavi Plenkovića da se radi na zakonskom rješenju da se HOS-ova ploča u Jasenovcu zamijeni novom, na kojoj više ne bi bilo pokliča 'Za dom spremni'.

Zašto HNS na taj problem nije reagirao kada je bio u vladi sa SDP-om? 'Onda nam je nešto pobjeglo i nismo reagirali. Ali sada smo s koalicijskim partnerom došli do rješenja', rekao je Štromar.