GUP U RUKAMA PRIVATNIKA

Bernardić: Građani će dva puta platiti isti posao

16.06.2015 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić osudio je u utorak najavu gradonačelnika Milana Bandića da će angažirati privatnu tvrtku koja bi gradskom Zavodu za prostorno uređenje trebala pomoći u izradi kvalitetnog prijedloga Generalnog urbanističkog plana (GUP)

'Građani će platiti privatnoj tvrtki ono što treba napraviti zavod koji mi plaćamo, dakle građani će dva puta platiti isti posao', kazao je Bernardić na konferenciji za novinare.

Nezadovoljan je još jednom izmjenom GUP-a, o kojoj bi Gradska skupština trebala raspravljati u četvrtak.

'To je točka koja se tiče života tisuća građana, koji već dvije godine ne mogu riješiti svoj problem. Njima je ovo kao mač nad glavom, jer dvije godine ne mogu legalizirati svoj status', rekao je.

Postupak ide presporo, tvrdi Bernardić ističući kako su prije svega mjesec dana dobili 'odluku o izmjeni izmjena izmjena GUP-a', a sada je na dnevnom redu nova izmjena.

'Jučer smo svjedočili izmjeni izmjena izmijenjenih članova Uprave ZG Holdinga, a vidimo da u zadnje dvije godine nije realiziran ni jedan projekt', ustvrdio je Bernardić.

Uvjeren je da će nova izmjena GUP-a dodatno usporiti njegovo donošenje, a posebno ga zabrinjava što je gradske uprava time "de facto priznala da ne može obaviti svoj posao".

'Ljudi već dvije godine čekaju da legaliziraju svoje objekte, čekaju da se riješi za njih možda najveći problem, a sada im se kaže, čekajte još godinu dana, a možda i malo dulje', kaže Bernardić.

Komentirajući smjenu članova Uprave ZG Holdinga, podsjetio je kako je gradska vlast u protekle dvije godine imala sve mehanizme za upravljanje, od skupštinske većine do gradonačelnika.

SDP ne želi da zbog toga pate Grad Zagreb i građani, koji će biti prisiljeni platiti tri milijuna kuna odštete po menadžerskim ugovorima smijenjenih članova Uprave Holdinga.

Bernardića brine i to što bi zadnje odluke Bandića mogle utjecati na kreditni rejting grada, što bi, upozorava, poskupjelo otplatu kredita.

Na pitanje zna li tko je Ana Stojić Deban, koja će upravljati ZG Holdingom do izbora nove Uprave, Bernardić je odgovorio kako za nju nije čuo. 'Nemam pojma', kazao je.