UOČI SUTRAŠNJE RASPRAVE

Bernardić dao naslutiti da ni predsjednici ne paše Barišić

08.02.2017 u 16:22

Bionic
Reading

Već sutra saborske zastupnike očekuje, najvjerojatnije cjelodnevna rasprava o SDP-ovom zahtjevu za smjenu ministra obrazovanja Pave Barišića. U Saboru će u njegovu obranu ustati HDZ. Most još nije donio odluku, no ostavku ili smjenu očekuje SDP. Njihov predsjednik Davor Bernardić u izjavi novinarima dao je naslutiti da ministrom nije zadovoljna ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Uoči sjednice Kluba zastupnika SDP-a predsjednik te stranke Davor Bernardić otkrio je novinarima što očekuje od sutrašnje rasprave o njihovom zahtjevu za smjenu ministra obrazovanja Pave Barišića. 'Prije svega očekujemo da će pobijediti razum. I da će premijer Plenković smijeniti ministra Barišića da više ne bude uteg ovoj Vladi. Jer ako varaš, moraš snositi posljedice. Prema tome očekujemo razum. I to je između ostalog bila i tema razgovora s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Zajedno smo se složili da pod takvim uvjetima jednostvno nije moguće provesti reformu obrazovanja', kazao je Bernardić.

Upitan znači li to da je predsjednica dala podršku u njihovom zahtjevu za smjenom Barišića, Bernardić je kazao: 'Nismo razgovorali oko smjene, ali činjenica je da smo razgovarali oko toga da je reforma obrazovanuja nužna i da je pitanje da li je u ovom trenutku obzirom na opterećenje koje je u Vladi moguće provesti reformu obrazovanja. A opterećenje je od samog ministra Barišića. Kako će čovjek koji je pd ovakvim teretom provesti reformu obrazovanja, a ona je nužna za budućnost naše djece?'

Bernardić je priznao da je na sastanku spomenuto ime ministra Barišića, no na dodatna pitanja misli li i predsjednica da Barišić treba otići, Bernardić je kazao da se to treba nju pitati.

'Ono o čemu smo sasvim sigurno razgovarali i oko čega smo se složili je da sada trenutno ne izgleda da postoji dovoljno volje i mogućnosti da se provede kurikularna reforma. Predsjednica je naglasila kao i ja osobno da nam je to iznimno važno jer obrazovanje mladih je preduvjet uspjeha naše zemlje. Mladi ljudi su jednostavno šansa za Hrvatsku i to ne može proći samo tako. To je stajalište SDP-a i svih razumnih u našem društvu. A to je da ova afera previše opterećuje hrvatsku znanost i obrazovanje. Prema tome očekujemo da ministar ode ili da da ostavku', ponovio je Bernardić.

Želi li i predsjednica smjenu Barišića, ponovili su novinari pitanje. 'Ona hoće nastavak kurikularne reforme. Mislim da smo tu na istom tragu. Predsjednica je svjesna da se reforma mora nastaviti. I da je potrebna kultura dijaloga. Predložili smo dijalog vladajućima, ali oni nisu za dijalog. a zabrinjavajuće je i to što štite plagijatorstvo', kazao je Bernardić.

Barišića će braniti Plenković i Tuđman, Most još ne otkriva stav

Rasprava o ministru Barišiću, otkrio je novinarima u Saboru predsjednik HDZ-ovog kluba Branko Bačić, trebala bi započeti nakon sjednice Vlade. U ime Kluba HDZ-a govorit će Miroslav Tuđman, a zastupnicima će se obratiti i premijer Andrej Plenković i sam ministar Pavo Barišić, otkrio je Bačić.

'Branit ćemo stav i ministra Barišića na temelju očitovanja Vlade gdje je eksplicitno dokazala da su ocjene u zahtjevu neutemeljene i u formalnom i u sadržajnom smislu. Mi smo i sinoć održali sjednicu kluba na kojoj su bili ministar Barišić i premijer Plenković i raspravljali smo o očitovanju Vlade i svim navodima o navodnom plagijatu ministra Barišića i tu je klub apsolutno jednoglasan u ocjeni da ćemo podržati ministra Barišića', kazao je Bačić.

Upitan očekuje li i podršku Mosta, Bačić je kazao: 'Svakako očekujemo podršku koalicijskih partnera. Već smo o tome razgovarali, mislim da će Most danas i s ministrom Barišićem razgovarati.'

No o sastanku s ministrom Mostov Nikola Grmoja nije ništa znao. 'Ja osobno se ne sastajem s njim, ali ne znam da li se netko drugi sastaje. Moguće je da se netko drugi sastaje', rekao je Grmoja.

Grmoja nije želio otkriti kako će Most glasati o pitanju povjerenja ministru, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi Most mogao biti suzdržan.

Odluku će Most donijeti sutra, kaže Grmoja. 'Zajednička odluka će biti, ali imali smo mi i situacija da je bilo izdvojenih mišljenja. Donijet ćemo najbolju odluku koja ide u korist funkcioniranja same Vlade i budućnosti Hrvatske', poručio je Grmoja.