YOUTUBE UZ DOZVOLU

Berlusconi uvodi cenzuru interneta

17.01.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Kada imate premijera poput Berlusconija, onda vam u državi nikada ne može biti dosadno. Kako bi uzburkao talijanske duhove, Berlusconi se ovoga puta dosjetio cenzurirati - YouTube

Talijanska vlada domislila se kako ograničiti postavljanje svakojakih videa na internet te je predložila zakon kojim bi se uvele dozvole za stavljanje video sadržaja na internet, bio to YouTube, Facebook ili vlastita stranica. Drugim riječima, uvela bi se dozvola po kojoj bi autori video sadržaja trebali svoje uratke prvo davati na odobrenje ministarstvu.

Iako se talijanska vlada opravdava da zakon uvodi na temelju zakona Europske unije o promoviranju proizvoda, oštre reakcije talijanske oporbe i javnosti nisu izostale. Član oporbene Demokratske stranke izjavio je da bi tim potezom Italija ušla u društvo Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

No još je gore što bi uvođenjem takvog zakona Berlusconi zapravo ovladao medijskim prostorom. Naime, osim što bi ušutkao blogere, kao vlasnik najveće talijanske televizijske kuće Mediaset te de facto šef državne televizijske kuće RAI, Berlusconi bi time spriječio širenje bilo kakvih snimki preuzetih iz materijala tih kuća.