REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Berlusconi obilježio zadnjih 30 godina u Italiji, ali negativno!

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši talijanski premijer i poduzetnik Silvio Berlusconi imao je ponajveći utjecaj na posljednjih 30 godina povijesti Italije ali po mišljenju većine Talijana negativan, pokazalo je istraživanje instituta DEMOS-COOP, izvijestili su talijanski mediji u ponedjeljak

Berlusconi je po ocjeni Talijana na talijansku povijest utjecao više od korupcijskih afera, useljeničkog vala, pojave separatističke sjevernjačke Padanije a manje samo od gospodarske krize i uvođenja eura, no za 53 posto Talijana njegov je utjecaj negativan a samo za 13 posto pozitivan.

Pad Berlusconijeve vlade 55 posto Talijana doživljava kao najvažniji pozitivan događaj koji je utjecao na noviju talijansku povijest dok ih danas čak 64 posto kao negativnu pojavu ocjenjuje i sam njegov izlazak na političku scenu.

Uz Belrusconija po mišljenju 1300 ispitanika negativno su, ali u mnogo manjoj mjeri, na Italiju utjecali Mario Monti (9 posto), Romano Prodi, Antonio Di Pietro, Umberto Bossi i Bettino Craxi. Berlusconi prednjači i po broju onih koji njegov rad ocjenjuju pozitivnim, mada je tih više nego četiri puta manje od onih koji mu daju negativnu ocjenu. Nakon Berlusconija po mišljenju Talijana pozitivni su bili predsjednik Giorgio Berlusconi (12 posto), Mario Monti, Ivan Pavao II, Antonio Di Pietro, Sandro Pretini i Beppe Grillo.

Ispitanici su među ponuđenim odgovorima mogli zaokružiti dva po ocjeni njihove važnosti, a ponuđeni su uz gospodarsku krizu, uvođenja eura i ulazak Berlusconija u politiku bili i dolazak Montijeve tehničke vlade, prirodne katastrofe, terorizam, korupcijske afere i istrage, useljavanje, kraj Berlusconijeve vlasti, odljev obrazovanih u inozemstvo i pojava Padanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi