KONAČNO IM PREKIPJELO

Berlin i Pariz traže od sporazum o nešpijuniranju sa SAD-om

25.10.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak da Sjedinjene Države do kraja godine s Berlinom i Parizom sklope sporazum o nešpijuniranju, utvrdivši da navodno nadziranje te dvije, Washingtonu najbliže članice EU-a mora biti zaustavljeno

Nakon prvog dana sastanka čelnika EU-a, na kojem su dominirale teme o navodnom prisluškivanju desetaka tisuća francuskih telefonskih zapisa i mogućem nadziranju telefona njemačke kancelarke od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Merkel je rekla da od američkog predsjednika Baracka Obame želi akciju, a ne samo isprike.

Njemačka i Francuska će tražiti 'međusobno razumjevanje' sa Sjedinjenim Državama u suradnji obavještajnih agencija, u kojoj eventualno mogu sudjelovati i druge članice.

'To znači okvir za suradnju između relevantnih (obavještajnih) služba. Njemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu, a ostale članice EU-a tome će se pridružiti', kazala je Merkel.

U priopćenju objavljenom nakon prvog dana summita, čelnici 28 zemlja članica EU-a izjavili su da podržavaju francusko-njemački plan.

Bijela kuća ranije je objavila da neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju Angele Merkel i ocijenila da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

Merkel je s ogorčenjem reagirala na informacije koje je prikupila njemačka vlada da je moguće da su Sjedinjene Države pratile konverzacije s njenog službenog mobitela. Ona je od Obame u srijedu u telefonskom razgovoru zatražila pojašnjenja i rekla da ako se takvo praćenje dogodilo to predstavlja teško kršenje povjerenja.