PORUKA ZMAJLOVIĆU

Bergman: Prestanite prikupljati političke poene na zdravstvenim radnicima

09.04.2021 u 16:50

Bionic
Reading

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman poručio je u petak kandidatu za župana Mihaelu Zmajloviću da prestane prikupljati političke poene na iscrpljenim zdravstvenim radnicima i ljudima obećavati neostvariva instant rješenja u zdravstvu.

SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije Mihael Zmajlović ustvrdio je u utorak kako je zdravstveni sustav u toj županiji pred kolapsom te je najavio da će ga, ako postane župan, učiniti efikasnijim i bližim građanima. Istaknuo je također da u pojedinim gradovima u županiji uopće nema ginekologije i pedijatrije.

Ravnatelj Bergman ocijenio je Zmajlovićevu izjavu kao neosnovanu kritiku koju je iskoristio za prikupljanje političkih poena.

"Prema podacima liječničke komore Hrvatskoj nedostaje 2000 liječnika, pri čemu su određena specijalistička područja, poput pedijatrije, ginekologije, radiologije te obiteljske medicine jedna od najpogođenijih", navodi Bergman, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije smatra kako je manjak liječnika još izraženiji tijekom pandemije, i s tim činjenicama suočena je cijela država, pa tako i županija.

Istaknuo je da je šest puta raspisivan natječaj za ginekologe i pedijatre, ali manjak je i dalje prisutan.

"Postojeći liječnički kadar ulaže maksimalne napore kako bi građanima, u skladu s raspoloživim resursima, bila osigurana što kvalitetnija zdravstvena usluga. U određenim sredinama to podrazumijeva i rad umirovljenih liječnika", navodi Bergman.

Naglasio je kako problemi s kojima je suočen zdravstveni sustav Hrvatske "nije od jučer" te da to osobito osjećaju preopterećeni zdravstveni djelatnici.

"Žalosno je da pojedinci ovu situaciju koriste za prikupljanje političkih poena u sklopu predizborne kampanje. Banaliziranje kadrovskog deficita s kojim je suočen cjelokupan zdravstveni resor i najava brzog i lakog rješavanja ovog problema ukazuju na nerazumijevanje realnog stanja", ističe Bergman.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Podsjeća da Zagrebačka županija financira specijalističko usavršavanje liječnika, no, dodaje, treba imati na umu da specijalizacije traju minimalno šest godina.

Bergman je komentirao i Zmajlovićeve navode kojima je doveo u pitanje učinkovitost usluga u Domu zdravlja Jastrebarsko zbog nedovoljnih ulaganja, istaknuvši da je županija u posljednje četiri godine u tu ispostavu uložila više od šest milijuna kuna.

"Dok Grad Jastrebarsko u istom razdoblju nije imao nikakvih ulaganja. Naši zdravstveni djelatnici nisu zaslužili biti predmetom predizbornog cirkusa, pogotovo u vremenima kad ulažu maksimalne napore kako bi građanima omogućili adekvatnu zdravstvenu skrb", zaključio je Bergman.