oporba nepovjerljiva

Benčić: Povjerenje u sustav više se ne može vraćati s Hrvoj Šipek na čelu DORH-a

10.05.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odgovarala je jučer na tematskoj sjednici Odbora za pravosuđe na pitanja saborskih zastupnika. I dok je oporba nizala kritike, HDZ smatra da DORH i USKOK rade prema zakonu i bez pritisaka. Zašto se na razgovor nije odazvala i bivša ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić? Zašto u HDZ-u vjeruju, a u oporbi ne vjeruju državnoj odvjetnici?

Mišel Jakšić, SDP, rekao je kako na jučerašnjoj tematskoj sjednici nismo saznali apsolutno ništa novoga.

'Magla u kojoj smo bili protekla dva tjedna ostala je i jučer. Žao mi je što se opet propustila prilika da se bar malo počne vraćati povjerenje u pravosuđe ili u rad DORH-a. Sve ono što smo čitali ovih dana je bilo stvarno bizarno. Od toga da daje ostavku iz osobnih razloga, pa do toga da se zataškavala prometna nesreća, pa se nije zataškavala, pa je zapravo bila redovna, ako možemo to tako nazvati. To sve ne ostavlja baš neki ugodan okus u ustima i naravno da bi nakon ovoga svega svi trebali biti izuzetno razočarani', rekao je za Hrvatski radio.

Urušavanje institucija

Istaknuo je i kako je jučer nekoliko puta komunicirana afera Žalac koji je prvi događaj gdje se vidjelo da između DORH-a i Uskoka stvari očito ne funkcioniraju.

'Mogli bi nabrojiti još jako puno predmeta, a naravno da onda to sve skupa možemo preliti i na samo stanje DORH-a koje je očito izuzetno loše. S jedne strane nema interesa ljudi da rade u DORH-u, a i oni sami kad dobiju neku priliku i smognu hrabrosti kažu da su nezadovoljni svojim i pravima i uvjetima rada. I kad sve zbrojite, oduzmete, sumirate, definitivno nije nešto što bi nas niti trebalo usrećiti, niti zadovoljiti i pokazuje da se jednostavno jedino sustavno radi na tome da se institucije dalje urušavaju', rekao je Jakšić.

Unutarnja stvar DORH-a, Uskoka

Damir Habijan, HDZ rekao je da je dobro da se jučer održao Odbor za pravosuđe jer su svi imali priliku pitati i čuti o čemu se točno radi.

'Osobno smatram da se radi o internoj, unutarnjoj stvari DORH-a, odnosno Uskoka. Ono s čime se mogu složiti je pitanje komunikacije, i to govorimo i govorili smo kada je glavna državna odvjetnica predstavljala svoje izvješće o radu DORH-a za 2021. godinu u Hrvatskom saboru, ali i za 2020. godinu, da bi ta komunikacija DORH-a prema javnosti trebala biti bolja', rekao je.

Dogovor Hrvoj Šipek - Marušić?

Sandra Benčić, Možemo, rekla je kako je razočarana činjenicom da ili Zlata Hrvoj Šipek, ili Vanja Marušić, ili obje, nemaju nikakav problem da muljaju pred saborskim odborom za pravosuđe.

'Jučer je bio poprilično bizaran moment kada je kolega Jakšić pročitao pismo Vanje Marušić u kojoj tvrdi da je dala ostavku iz osobnih razloga. Da bi nekoliko minuta nakon toga na moje pitanje Zlata Hrvoj Šipek rekla da je ona zatražila ostavku od Vanje Marušić i da ju je zatražila zbog propusta u radu. Druga stvar, ako je Vanja Marušić morala otići zbog neprijavljivanja prometne nesreće, onda to predstavlja propust u radu i osnovu za stegovni postupak protiv nje. Na moje pitanje, glavnoj državnoj odvjetnici je li pokrenula stegovni postupak protiv Vanje Marušić, ona je mirne duše rekla da nije i da ne bi za takvu stvar pokretala stegovni postupak. Dakle, Vanja Marušić je otišla s mjesta ravnateljice Uskoka, zbog nečeg za što i Zlata Hrvoj Šipek kaže da nije niti osnova za stegovni postupak protiv nje. I nakon svega što smo jučer čuli, moj zaključak je sljedeći: Zlata Hrvoj Šipek je, tko zna iz kojeg razloga tražila ostavku Vanje Marušić i rekla joj sljedeće - daj ostavku zbog osobnih razloga, jer ako je daš zbog osobnih razloga, vraćaš se na mjesto zamjenice glavne državne odvjetnice, što znači praktički istu plaću i položaj kakav je imala kao ravnateljica Uskoka. Ako to ne napraviš i ja pokrenem stegovni postupak prema Zakonu o USKOK-u, ti se ne možeš vratiti na mjesto zamjenice, nego ideš na niži rang. I mislim da su se tako, gospođe, dogovorile i nemaju problem s time da muljaju tijelo kojemu odgovaraju, Sabor Republike Hrvatske', rekla je.

Dodala je i kako nije interna stvar, niti privatna stvar kada ravnateljica USKOK-a daje ostavku ili je od nje zatražena ostavka.

'To je itekako javna stvar jer se radi o funkciji koja je određena zakonom. Radi se o funkciji ravnateljice borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. I kada netko kaže da je to interna stvar, mislim, to niti moje dijete od sedam godina ne bi povjerovalo', istaknula je.

'I još jedna bitna stvar. Jučer je profesorica Zlata Đurđević jasno iznijela dokaze da ne postoji zakonska odredba po kojoj je Vanju Marušić trebalo prijaviti bilo kome. I ne zaboravimo, sada kada to ministar pravosuđa zna da se dogodila ta prometna nesreća, što je zaključio? Da neće pokretati stegovni postupak protiv vozača. Dakle, radi se o prometnoj nesreći koja nije predstavljala povredu dužnosti vozača koji je skrivio nesreću, ali se radi istovremeno o takvoj povredi zbog koje je ravnateljica Uskoka Morović. Pa dajte molim vas, gdje to ima? Pa tko bi to vjerovao?', upitala je Benčić.

  • +14
Zlata Hrvoj Šipek pred saborskim Odborom za pravosuđe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Habijan je rekao kako se ne osjeća pozvanim da brani ili zauzima stav smatram u pogledu glavne državne odvjetnice ili ravnateljice USKOK-a.

'Smatram da se radi o pravosudnim tijelima i želim da postoji neka samostalnost i neovisnost institucija. Prema tome, to su pitanja za glavnu državnu odvjetnicu. Ona je jučer bila u Hrvatskom saboru, gdje je imala priliku vrlo jasno obrazložiti razloge koji se odnose na osobnu ostavku Vanje Marušić. S time da naglašavam da kad netko da osobnu ostavku, ja smatram da ta osoba više ne bi trebala doći negdje i odgovarati zašto je dala ostavku iz osobnih razloga, zato što su osobni razlozi nešto što se s razlogom zove osobni razlozi', rekao je.

'Ono što nas je definitivno razočaralo je to što je i gospođa Vanja Marušić odlučila u tom igru kazneno sudjelovati', istaknuo je Jakšić.

'Ne pada mi na pamet usporediti državno odvjetništvo sa mafijom, jer stvarno u to ne vjerujem, ali ovo podsjeća na one filmove - ajde sad ti to uradi sama, mi ćemo ti zbrinuti familiju. I to je katastrofalna poruka koja se izvlači iz jedne totalno bizarne situacije koja da se od prvog dana racionalnije, odgovornije, transparentnije komunicirala, uopće ne bi bila tema', rekao je.

Povjerenje javnosti u sustav

'Ključno je da javnost ima povjerenja u državno odvjetništvo, jer je ono zaduženo za pokretanje kaznenih postupaka zbog različitih vrsta kaznenih dijela, a unutar njih USKOK za specifično štetna kaznena dijela za društvo organiziranog kriminaliteta i korupcije, uključujući političku korupciju. I kao zemlja s visokom stopom političke korupcije, možemo li se dogovoriti u tom Saboru da ćemo na čelo tako bitnih institucija stavljati osobe koje imaju neupitno povjerenje javnosti zbog svog integriteta, znanja i stručnosti', rekla je Benčić, te dodala kako smatra da se povjerenje u sustav više ne može vraćati sa Zlatom Hrvoj Šipek na čelu DORH-a.