rasprava u saboru

Hrvoj Šipek branila smjenu Marušić, oporba: 'Koga vi pravite budalom?!'

09.05.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek sudjelovala je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe koji je raspravljao o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja

12.39 Odbor za pravosuđe prihvatio je HDZ-ov prijedlog zaključka da se informacije koje je iznnijela glavna državna odvjetnica prime na znanje. nisu prošli prijedlozi oporbe koja ja tražila da se pokrene postupak razrješenje glavne državne odvjetnice.

12.26 Pred kraj rasprave završno se obratila Hrvoj Šipek. 'Obveza obavještavanja OLAF-a i Ureda europskog tužitelja je na onom odvjetništvu koje ima predmet u tijeku, a ne na glavnom državnom odvjetniku', kazala je.

'Što se tiče Vanje Marušić, sama činjenica da ne obavlja posao ravnateljice USKOK-a je dovoljna kazna, a ne da se ovakvog profesionalca još dodatno kazni stegovnim postupkom i da ostane i bez mjesta zamjenice državnog odvjetnika', dodala je.

Dodala je da je za ravnateljicu USKOK-a postavila Željku Mosteč, koja je vodili proces Fimi medija, na koji se oporba često poziva, dovoljno govori da se na nju ne vrši politički pritisak.

12.08 'Ja protiv Vanje Marušić zbog ovoga ne bi pokretala stegovni postupak, ali sam smatrala da je moralno i korektno od nje da podnese ostavku zbog propusta koji su se dogodili. Neke stvari su pitanje morala i osobne odgovornosti koju čovjek ima, a nisu pitanje kaznenog progona', ponovila je Hrvoj Šipek.

'Ovo je vrijeđanje zdravog razuma svih nas. Tvrdite da ste tražili ostavku od Marušić jer je prekršila moralna načela time što je ostvarila uvjete za pokretanje stegovnog postupka protiv nje, kojeg vi ne želite pokrenuti. Koga vi pravite budalom? Ja sam zgrožena vašim nastupom od početkom, ali ovo je perjanica omalovažavanja svih nas ovdje i građana', poručila je Ahmetović.

12.02 Za riječ se javila i Vesna Nađ iz Socijaldemokrata, kojoj nije jasan odnos ravnateljice USKOK-a i DORH-a.

'Jednostavno mi nije jasno da vi godinu dana niste s ravnateljicom USKOK-a razgovarali o bitnim stvarima, a očito je ovo bila bitna stvar. Da li ste se vi zabili u rovove pa je svaka u svom rovu? Po mom mišljenju ravnateljica USKOK-a je tebala reći odmah to, a vi ste joj trebali reći da vam to nije bitno. Ta anonimka je čudna, nakon godinu dana dolazi anonimna prijava. Nije mi jasno što sad Marušić radi i kakav je taj vaš odnos sad? Organizacijska kultura je katastrofa', kazala je Nađ.

'Naravno da neprestano komuniciramo. Međutim, naravno da uređenje državnoodvjetničke uprave nije primarna tema, već se radi o predmetima koji su trenutno u obradi i o kojima se prikupljaju podaci', odgovorila je Hrvoj Šipek.

11.45 Nikola Grmoja ponovio je da treba predložiti da se razriješi glavna državna odvjetnica.

'Svoj posao obavljam savjesno i odgovorno. I nisam učinila ništa što je u suprotnosti s obvezama iz zakona i ustava. Meni je žao ali ne mogu udovoljiti svima da progonim određene ljude kako bi ostvarili svoje politčke ciljeve. Isključivo činjenice i dokazi su ono na temelju čega odlučuje DORH i ja', odgovorila je Hrvoj Šipek.

11.20 Za riječ se javio i HDZ-ov Krunoslav Katičić. 'Tko smo mi da preispitujemo osobne razloge za odlazak?', naglasio je.

'Da nisam postupila kako jesam, a vi ste saznali iz medija za prometnu nesreću, da li bi tražili moju odgovornost?', upitala je Hrvoj Šipek zastupnike.

'Jeste li vi svjesni što govorite, vi govorite smiješne stvari. Mi tu pričamo o kriminalu koji zataškavate, o milijardama koje nestaju,a vi držite u ladicama', replicirao joj je Beljak.

'Nijedan ozbiljan saborski zastupnik ne bi tražio ostavku čelnika DORH-a jer nije tražio regres za štetu na autu koju počinio službeni vozač', kazala je Benčić.

11.08 Sandra Benčić upitala je Hrvoj Šipek od kuda je došla anonimna prijava protiv Marušić. 'Anonimna prijava je dostavljena poštom. Po zaprimanju prijave pitala sam Marušić da li je točno da je bila nesreća, jest, točno je, uzele su se onda sve izjave, proveden je kompletan postupak, izvršila sam uvid u spis prekršajnog suda i sve spise, nakon toga je utvrđeno da je došlo do propusta.', odgovorila je šefica DORH-a.

'Ja i dalje imama povjerenje u Marušić kao stručnjaka i kao osobu. Ono što je bio propust, bio je u državnodovjetničkoj upravi', kazala je.

'Ako svaka stranka se treba kloniti što može stvoriti dojam pristranosti. Kada govorimo o udruzi Slobodnih zidara, članstvo je tajno i ne možemo znati tko je član. Pitanje je da li je došlo do pogreške jer je pogreška ili zato jer netko štiti tajnog brata. Osobno protiv Jelenića nema ništa, ali postavlja se pitanje, gdje je i na koji način ćemo zaštititi vladavinu prava koja počiva na transparentnosti', osvrnula se ponovno na slučaj Jelenić.

11.05 Krenula su izlaganja članova odbora, a prvi se javio Grmoja koji je ponovio da postoje razlozi za odlazak Hrvoj Šipek s mjesta glavne državne odvjetnice. 'Sama činjenica da nitko od vladajućih nije postavio pitanje o odlasku Marušić, očito je sve dogovoreno. Vjerojatno dogovarate i kazneni progon određenih ljudi', kazao je Grmoja.

Repilicirao mu je Zekanović. 'Grmoja koristi neprimjeren vokabular, nazvao me agentom provokatorom. Likovi koji čupaju saborsku govornicu postali su dežurni dušebrižnici, likovi koji fizički prijete kolegama, oni će nam govoriti o politici, kriminalu... Radi se o stranci Pinokija', kazao je Zekanović.

'Niste ni čovjek ni zastupnik dostojan da vam se odgovara na provokacije, ignorirat ću vas', odgovorio mu je Grmoja.

10.50 'Možda je i dobro da Marušić nije došla jer bi bili u neugodnoj situaciji jer bi imali riječ Marušić protiv riječi Hrvoj Šipek. Postavlja se pitanje jeste li vi izvršili pritisak na Maruši da ne dođe', poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović. 'Pokušali ste ukloniti i Jelenića. Kako ćete vi raditi kada nemate povjerenje najbliskih ljudi. Vrši li Plenković pritisak na vas ili vaš rad?', upitala je.

Hrvoj Šipek je kratko odgovorila: 'Ne'.

10.45 'Vi ste krivi za loš standard građana jer ste stvorili pravni nered', poručila je glavnoj državnoj odvjetnici Vidović Krišto. Replicirao joj je Hrvoje Zekanović.

'Jako mi je interesantno slušati kolege kako optužuju druge za laži, a svojevremeno su ovjeravali izjave kod javnog bilježnika. Radi se o stranci Pinokio. Govorimo o kontradiktornosti, a imamo Peđu Grbina koji je maznuo 7000 eura i nije ih vratio u proračun. Kad govorimo o aferama, hajmo o aferi Snoopy, aferi Grbin i 7000 eura. Što je, glavna državna odvjetnice, s tim', kazao je Zekanović.

'Državno odvjetništo nije tijelo otkrivanja, nego tijelo progona. Za otkrivanje kaznenih djela potrebna je, u prvom redu, policija i druga tijela', rekla je Hrvoj Šipek.

10.43 Pitanja za glavnu državnu odvjetnicu imala je i profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević, koja je spomenula i bivšeg glavnog državnog Dražena Jelenića.

'Što se tiče Dražena Jelenića, pitanje udruživanje je Ustavom zajamčeno. Međutim, postavlja se pitanje je li važnije pravo na udruživanje ili javni interes prema kojem će se znati tko je član čega. Ako je netko član udruženja čiji se članovi ne znajum u tom je slučaju u pitanje dovedeno pravo građana da se o njima pošteno i nepristrano odlučuje', rekla je Hrvoj-Šipek.

Đurđević je pitala i zašto nije demantirala informacije koje su difamirale Marušić iako je i sama sada rekla da je proučila sva izvješća o nesreći, je li točno da Marušić nije bila dužna obavijestiti ministra pravosuđa, je li osobni razlog što je ona vršila pritisak nju.

'Ova pitanja daleko premašuju temu i dnevni red sjednice. Zašto nisam stala u obranu Marušić? Nikada nisam dovela u pitanje njenu stručnost. Čelnik tijela treba obavijestiti ministra pravosuđa jer je vozač zaposlenik Ministarstva pravosuđa. Pravilnik koji ste vi citirali se odnosi na vozače USKOK-a', odgovorila je glavna državna odvjetnica.

10.21 'Mislim da je ova sjednica dokaz što govorim cijelo vrijeme - da niste politički neovisni. Svojim ponašanjem i svime što ste čuli dokazali ste da ste pod utjecajem politike, vi ste produžena ruka HDZ-a i Plenkovića. Da je Marušić otišla zbog razloga koje navodite, to je smiješno. Mislim da će ovaj odlazak bez suvislih objašnjenja završiti loše po nekog. Štitite direktno kriminal za koji zna cijela država', poručio je HSS-ov Krešo Beljak.

'Vi govorite laži i poluistine', poručila je glavna državna odvjetnica, kazavši da nikome nije mogla narediti da podnese ostavku. 'Nakon što je došao njen zahtjev, ja sam postupila u skladu s odredbama Zakona', poručila je.

Osvrnula se na optužbe da je slučaj Žalac držala u ladici i da nisu htjeli dostaviti dokumente OLAF-u. 'OLAF se nije obratio DORH-u ni USKOK-u nego Uredu europskog tužitelja', rekla je.

10.19 'Jeste li lagali vi kada ste rekli da je glavni razlog odlaska što vas nije obavijestila o prometnoj nesreći ili je lagala Marušić kada je govorila da je otišla iz osobnih razloga', upitala je Sandra Benčić iz Možemo. 'Da li ste pozvali Marušić na razogovor i jeste li tražili od nje da da ostavku', upitala je.

'Povod za ostavku uz druge osobne razloge je bio taj da se radilo o prometnoj nesreći o kojoj nije obavijestila DORH. Ja sam s njom razgovarala, ali i poduzela sve korake i zatražila njenu ostavku. Ona je prihvatila svoju moralnu odgovornost i podnijela ostavku obrazlažući je osobnim razlozima. Vjerojatno su postojali i neki drugi razlozi iz njenog osobnog života o kojimane bih govorila', kazala je Hrvoj Šipek.

'Ako ste vi tražili ostavku, tada razlog njene ostavke ne može biti osobne naravi. Jer nije osobni razlog da sam nešto zeznula u poslu. Ovo nije osobni razlog', kaže Benčić.

  • +14
Zlata Hrvoj Šipek pred saborskim Odborom za pravosuđe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10.14 Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da je Hrvoj Šipek pročitala unaprijed pripremljenu izjavu. 'Zbog prometne nesreće govorite da mora otići šefica USKOK-a, a vi skrivate predmet Žalac. Na HRT-u ste rekli da je Vanja Marušić imala propuste, imate kontradiktorne izjave. Ili je kaos u DORH-u ili nešto opasnije. Zašto niste dali ostavku kad ste razotkriveni kako lažete?', kazao je Grmoja.

'Nakon toliko puno izgovorenih neistina i konstrukcija koje ste izgovorili o predmetu Žalac i pumpate nešto što ne postoji - nebitno je je li i kad DORH bio obaviješten o odluci Uskoka u predmetu Žalac. Činjenica je da je USKOK donio odluku i zatvorio rad na tom predmetu. Stala sam tada iza USKOK-a, stat ću uvijek', odgovorila je Hrvoj Šipek.

'Ovaj odgovor je pokazao što je hrvatski DORH i kako se krše odredbe Europske unije', poručio je Grmoja. 'Nemate više nikakvu vjerodostojnost voditi DORH', poručio je Grmoja. 'Došli ste ovdje da pokušate sanirati štetu i jer ste dobili zeleno svjetlo iz Banskih dvora', kazao je Grmoja.

10.08 Zlata Hrvoj Šipek je krenula obrazlagati. Ponovila je da je Vanja Marušić prestala obnašati funkciju ravnateljice USKOK-a na osobni zahtjev. 'Nakon prestanka obavljanja dužnosti, vratila se na dužnost koju je obavljala ranije, mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Isti dan sam donijela odluku da će funkciju ravnateljice USKOK-a obavljati Željka Mostečak', pojasnila je glavna državna odvjetnica.

'Mislim da sve moje odluke demantiraju sve zlonamjerne komentare da sam odluke donijela pod pritiskom politike, odnosno da su rezultat sukoba unutar DORH-a', rekla je Hrvoj Šipek.

10.06 Za riječ se odmah javila Karolina Vidović Krišto koja je poručila da je skandalozno što se Marušić nije pojavila. 'Da ste doista neovisni, vi bi prekinuli ovu sjednicu i predložili razrješenje glavne državne odvjetnice', poručila je predsjedniku odbora Mišelu Jakšiću Vidović Krišto.

10.02 Započela je sjednica Odbora za pravosuđe. Na sjednici se nije pojavila bivša šefica USKOK-a Vanja Marušić, koja je odboru poslala pismo.

'Dužnost ravanteljice USKOK-a sam prestala obnašati iz osobnih razloga. Budući da se radi o razlozima osobne prirode smatram da nema razloga za njihovo daljnje obrazlaganje', napisala je Marušić u pismu.

Sazivanje sjednice zatražila je oporba kako bi doznala da li je doista razlog za odlazak ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić prometna nesreća njenog službenog vozača ili se pravi razlog skriva u samom odnosu s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek.

Odbor za pravosuđe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Na sjednicu su pozvane obje, ali odlučila se odazvati samo glavna državna odvjetnica.