predstavljeni prioriteti

Belgija preuzela predsjedanje: 'Europa se treba više oslanjati na samu sebe'

16.01.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Europa se treba više oslanjati na samu sebe, poručio je u utorak belgijski premijer Alexander De Croo u Europskom parlamentu na predstavljanju aktivnosti belgijskog predsjedanja Vijećem Europe.

Belgija je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, a prioriteti su joj zaštita građana, jačanje gospodarstva i pripreme za zajedničku budućnost uz slogan "Zaštititi, ojačati, pripremiti".

Belgijski premijer rekao je eurozastupnicima da će 2024. biti ključna godina ne samo zbog europskih izbora, već i onih u Sjedinjenim Državama.

"Ako nam 2024. ponovno donese "Ameriku na prvom mjestu", to će više nego ikad značiti da je Europa sama", rekao je De Croo, dodavši da to treba prihvatiti i postaviti Europu na "čvršće temelje", da bude "snažnija i da se više oslanja na samu sebe".

De Croo je pozvao europske političare da se osiguraju uvjeti da se mladim poduzetnicima olakša plasiranje njihovih ideja na tržište. "Moramo im pomoći da prijeđu s "izumljeno u Europi" do "razvijeno u Europi" pa sve do "proizvedeno u Europi"", poručio je belgijski liberal.

Podrška Ukrajini ključna za europsku sigurnost

Budućnost EU-a značit će i veći broj članica u bloku. Premijer Belgije, jedne od šest utemeljiteljica EU-a, rekao je da EU treba podržati zemlje kandidatkinje za članstvo, ali i pripremiti EU na taj korak. 

Ukrajinu, jednu od kandidatkinja, treba nastavljati podržavati i financijski i vojno u obrani od Rusije, dodao je. "Za nas, Europljane, podrška Ukrajini je egzistencijalna. To je srž naše sigurnosti i prosperiteta", rekao je De Croo. 

Glavna zadaća šestomjesečnog rotirajućeg predsjedništva je usuglašavanje zakonskih prijedloga između dviju zakonodavnih institucija - Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. No Belgija će za pregovore u ime Vijeća EU-a ovaj put imati samo četiri mjeseca na raspolaganju jer se u travnju održava posljednja plenarna sjednica Europskog parlamenta u ovom sazivu.

Bruxelles će zato nastojati dovršiti što više posla na zakonodavnom planu, a zadnja dva mjeseca predsjedanja pozornost će biti usmjerena na raspravu o budućnosti Europske unije, na pripremu novog strateškog programa EU-a za razdoblje do 2029. i na pripremu za sljedeći institucionalni ciklus s novim sazivom Europskog parlamenta i novom Komisijom.

De Croo je ponovio da Belgija planira dovršiti zakonodavni posao na paktu o migracijama i azilu, o čemu je postignut dogovor tijekom španjolskog predsjedanja, a nakon toga "pomiriti" klimatsku politiku i industriju.

Pomiriti kimatske ciljeve s ekonomskim interesima

De Croo je rekao da Europa u borbi protiv klimatskih promjena i utvrđivanja klimatskih ciljeva "ostavlja premalo prostora za naše tvrtke, premalo prostora za inovacije i kreativnost" te da u toj borbi Europa treba imati fokus i osigurati da klimatske i socijalne politike idu ruku pod rukom. 

Philippe Lamberts, supredsjednik kluba zastupnika Zelenih, prozvao je svog sunarodnjaka da praktički poziva na stanku u borbi protiv klimatskih promjena. 

"Kad kuća gori, ne tražite vatrogasce da naprave stanku prije nego što ugase požar", rekao je Lamberts De Croou. I Iratxe Garcia Perez, predsjednica kluba zastupnika socijaldemokrata u EP-u, poručila je belgijskom premijeru da Europa mora biti "odvažna" po pitanju zelene tranzicije.

De Croo je uzvratio Lambertsu da nikad nije pozvao na stanku u provedbi Europskog zelenog plana i da je Belgiji to prioritet, ali da treba odrediti redoslijed provedbi klimatskih mjera. 

Dio zastupnika, uglavnom iz redova pučana, pozvali su na reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). 

"Ako želimo ostati najbolje mjesto za život na svijetu, Europa treba ozbiljnije shvatiti ulaganje u svoju sigurnost, obranu i konkurentnost. Treba nam ozbiljna revizija VFO-a, ne samo radi važnosti pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP).