NEOBIČAN DAN

Bauk: Ovo nije obična srijeda, HDZ je prvi put u povijesti glasao za Zakon o životnom partnerstvu

02.10.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović konačno je izabrala taj 'lijep i sunčan dan' i objavila kandidaturu za drugi mandat. SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk ustvrdio je da se ipak nije radilo o običnoj srijedi, kako je to najavio njegov kolega i kandidat SDP-a za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović, ali iz sasvim drugog razloga

Podsjetimo, Milanović je poručio da će veća vijest danas biti da je srijeda, nego to što će Grabar Kitarović objaviti kandidaturu. Ipak, Bauk misli da je netko pretekao i srijedu i Grabar Kitarović. I to ne bilo tko, već vladajući HDZ.

'Da ovo ne bude samo obična srijeda, pobrinuo se HDZ. Danas su prvi put u svojoj povijesti glasali za Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola! (blagi smiješak)', podbo je Bauk na Facebooku političke protivnike.

I zaista, na poveznici sa službenih stranica Hrvatskog sabora može se pronaći dokument u kojem se vidi da je aktualna stranačka većina predložila usvajanje po hitnom postupku prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, s konačnim prijedlogom zakona. Za svoje predstavnike, koji će u njezino ime sudjelovati u radu Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila Ivana Malenicu, ministra uprave, Josipu Rimac, Darka Nekića i Katicu Prpić, državne tajnike u Ministarstvu uprave, te Mladena Nakića, pomoćnika ministra uprave.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Zapravo je tu riječ o prijedlogu propisa koji se usklađuju sa Zakonom o sustavu državne uprave kojim se regulira ukidanje dužnosničkog mjesta pomoćnika ministara, umjesto kojih se uvode ravnatelji uprava, kao i pripajanje ureda državne uprave županijama. Također je predviđeno gašenje ureda državne uprave u županijama i povjeravanje gotovo 98 posto njihovih poslova županijama.

Riječ je uglavnom o tehničkim izmjenama propisa, zbog čega 62 zakona trebaju biti izmijenjena, pa tako i Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola. Uvidom na službene saborske stranice vidljivo je kako su izmjene tog zakona usvojene sa 81 glasom za, 12 protiv i 19 suzdržanih, što ne bi bilo moguće bez glasova HDZ-ovih zastupnika.