gostovanje u nu2

Bartulica kod Stankovića o Milanoviću, Plenkoviću, Bidenu, Trumpu, pobačaju i ljevici

08.11.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, gostujući u 'Nedjeljom u 2' (Nu2) na HRT-u kazao je da ga premijer Andrej Plenković optužuje za radikalizaciju društva, a on je bio savjetnik predsjedniku Ivi Josipoviću koji je bio agnostik i s kojim nije imao identične polazišne pozicije te da mu je čudno da ga se optužuje za radikalizaciju

Upitan kako ćemo preživjeti aktualnog predsjednika Zorana Milanovića s kojim je surađivao dok su obojica bili u Ministarstvu vanjskih poslova.

'Dvije godine smo intenzivno surađivali, nismo se uvijek slagali, bivšu Jugoslaviju nismo vidjeli na isti način. Međutim, razvili smo kolegijalan odnos. Nije bilo nikakvih konflikata', kazao je Bartulica.

Naveo je da je kao predsjednik aktivan i glasan i da polemika između njega i Plenkovića zauzima prevelik prostor i da građani od toga nemaju koristi. Međutim, smatra da ima pravo postavljati pitanja poput onoga postoji li pravna podloga za djelovanje Stožera.

Na pitanja, s obzirom na to da obojicu poznaje dugo, je su li prije bili takvi kazao je kako su se outali kasnije . 'Imamo sukob jakih ega i nadam se da Hrvatska neće ispaštati', rekao je Bartulica.

Smatra da je dobro da je dobro da je Hrvatska u EU i da nam to nudi šansu.

'Moramo razviti državotvornu kulturu i naučiti upravljati sami sa sobom', istaknuo je.

Mišljenja je da Plenković na sve što se događa u EU institucijama gleda preblago.

Kao simpatizer Donalda Trumpa naveo je da se nije dogodio tzv. plavi val i da sad ide na tužbe, ali i da nitko ne vjeruje da se može dogoditi veliki obrat.

'Kako je koronavirus pomogla Plenkoviću ljetos tako je odmogao Trumpu', smatra Bartulica.

Izrazio je uvjerenja da će prijelaz vlasti u SAD-u biti obavljen kako treba.

Govoreći o novim potezima Joea Bidena prema EU i Hrvatskoj kazao je da će biti mekši prema EU nego Trump.

'Biden pripada drugoj doktrini i svi očekuju da će se Amerika vratiti mulilateralizmu', mišljenja je Bartulica dodajući da naš cilj treba biti njegovanje odnosa sa SAD-om bez obzira tko je na vlasti.

Osvrnuo se i na koronakrizu u Hrvatskoj i borbu s pandemijom.

'Nisam zagovornik novog lockdowna, nisam vidio neke koristi od toga. I sam bio zaražen, odležao sam doma dva tjedna i nije to bilo neko ugodno iskustvo. Morat ćemo se naučiti živjeti s tim jer ima i drugih bolesti. Valja istaknuti da je stopa smrtnosti jako niska posebno među mlađima od 70 godina', kazao je.

Za najavljeni novi krug porezne reforme koji ide od siječnja kazao je da Hrvatska kasni za većinom zemalja, ali da će sve ono što dovodi do rasterećenja podržati.

'Naši ljudi još nisu vidjeli blagodati slobodne ekonomije jer je kod nas još uvijek puno toga ovisi o političkim strukturama i klijentelizmu', kazao je Bartulica.

Smatra da je jedno od rješenja za zdravstveni sustav da svi mogu birati gdje žele uplatiti svoj novac koji izdvajaju iz plaće i da se HZZO kao takav ukine.

Pričajući o pobačaju ponovio je da imao na snazi zakon iz 1978. godine i da je žalosno da HDZ nije uspio iznjedriti novi prijedlog.

'Čitao sam i odluku Ustavnog suda i tamo piše da svaki zakonodavac ima pravo odrediti kad počinje ljudski život. To je nonsens', istaknuo je.

Upitan treba li Hrvatska slijediti primjer Poljske po pitanju pobačaja naveo je da Hrvatska treba štititi život od začeća.

Na Kraju je, govoreći o radikalnoj ljevici, pojasnio da onaj tko podržava i zagovara Tita ne može se istovremeno zalagati za ljudska prava.