PRORAČUN PRVO KOMISIJI

Barroso predstavio prijedlog za opstanak eura

jose manuel barroso

jose manuel barroso

Izvor: Reuters / Autor: Francois Lenoir

Europska komisija je u srijedu objavila prijedloge za jačanje ekonomskog upravljanja u eurozoni, koji bi trebali osigurati opstanak zajedničke valute

'Bez pojačanog ekonomskog upravljanja, bit će teško ako ne i nemoguće održati euro', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavljajući prijedlog.

Komisija predlaže da zemlje članice eurozone nacrte godišnjih proračuna prvo upute u Bruxelles prije nego u nacionalne parlamente. Prema tom prijedlogu, članice eurozone trebale bi nacrte svojih proračuna dostaviti Europskoj komisiji i euroskupini, koju čine ministri finanacija zemalja eurozone, prije 15. listopada svake godine za sljedeću proračunsku godinu.

Komisija bi imala ovlasti poslati nacrte proračuna na doradu ako ocijeni da bi se mogao prekršiti pakt o stabilnosti i rastu eura, koji propisuje da proračunski deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a. Pri izradi nacrta proračuna, zemlje članice će se morati osloniti na neovisne prognoze gospodarskog rasta.

Zemlje protiv kojih je Komisija pokrenula postupak za kršenje proračunskih odredba morat će redovito obavještavati Komisiju o mjerama koje poduzimaju na ispravljanju neravnoteža. One zemlje koje se danas u programu međunarodne pomoći poput Grčke, Portugala ili Irske, koje predstavljaju opasnost za stabilnost eurozone, bit će stavljene gotovo pod izravni nadzor Komisije i Europske središnje banke.

Jedan od prijedloga uključuje i to da Komisija može predložiti Vijeću EU-a na temelju analize koju će provesti zajedno s Europskom središnjom bankom da nekoj zemlji preporuči da zatraži novčanu pomoć.

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn obrazložio je takav prijedlog dosadašnjim iskustvom jer se pokazalo da zemlje članice pokušavaju do zadnjeg trenutka odgoditi traženje pomoći kako bi izbjegle bolne reforme.

O prijedlozima Europske komisije zajednički će odlučivati zemlje članice i Europski parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi