NAKON ODBIJENICE

Barroso Islandu: Naša su vam vrata otvorena

16.07.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u utorak u Bruxellesu da su vrata EU-a i dalje otvorena za Island ako njegovi građani žele nastaviti pristupni proces

'Moja je poruka jasna: ako Island to želi, mi smo voljni nastaviti proces pristupnih pregovora, u kojima se, siguran sam, mogu naći rješenja za islandske posebnosti', izjavio je Barroso nakon sastanka s islandskim premijerom Sigmundurom Davidom Gunnlaugssonom.

Nova islandska vlada, izabrana nakon parlamentarnih izbora u travnju, odlučila je zaustaviti pristupne pregovore, koji su otvoreni 2010. godine, dok se o tome ne izjasne islandski građani. Nova će vlada do jeseni pripremiti analizu svega što je do sada ispregovarano i onda prepustiti parlamentu da odluči.

Barroso je pozvao Islanđane da analizu naprave što prije. 'U interesu je EU-a i Islanda da se odluka donese na temelju dubokog promišljanja, objektivno i transparentno. Ali, vrijeme istječe i zajedničkom interesu je da se odluka donese što prije', dodao je Barroso.