POLITIČKO-MEDIJSKE SPREGE

Banski dvori opstruiraju izbor Uprave HRT-a

08.09.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Ante Rončević, savjetnik predsjednika Uprave HRT-a za istraživanje tržišta, Marko Ugarković, direktor prodaje na HRT-u, Zoran Mihajlović, v.d. ravnatelja Hrvatskog radija, Damir Regović, bivši član Uprave Vjesnika, Jure Šulentić, direktor digitalnih medija Večernjeg lista, brigadir Zoran Piličić, bivša ravnateljica Hrvatskog fonda za privatizaciju Iva Galić i voditeljica marketinga u Croatia banci Ornela Čolak - osmero je kandidata koji su se prijavili na natječaj za dva upražnjena mjesta u Upravi HRT-a. Kandidatura člana NO-a HPB-a Krešimira Bračića nije uvažena jer mu je nedostajala domovnica

Hoće li i tko će biti izabran znat će se nakon zajedničke sjednice Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a koja je zakazana za idući tjedan, nakon što predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac predloži dva kandidata. Da bi članovi Uprave bili izabrani, nužno je da od 16 glasova dobiju minimalno jedanaest.

Zanimljivo da se na taj natječaj nije prijavio Darije Vladimir Josić, rukovoditelj Poslovne jedinice Operativnih poslova HRT-a, koji je na prvom propalom natječaju dobio šest glasova. Tada je uz njega Popovac predložio Mihajlovića, koji je dobio pet glasova i tvrdio da će isti dvojac predložiti i na idućem natječaju jer su to ljudi s kojima je izradio strateške dokumente za funkcioniranje HRT-a u narednom periodu.

'Sastav Vijeća i Nadzornog odbora je isti. Ozbiljan sam čovjek. Budući da prošli put nisam dobio podršku, odlučio sam se ne kandidirati', obrazložio je Josić zašto se nije kandidirao.

Neslužbeno se pak doznaje da je iz Banskih dvora na Prisavlje, preko jednog člana Programskog vijeća, poslan jasan signal da Josića ne žele jer je blizak s ravnateljem HTV-a Mislavom Stipićem. Stipić je pak prijateljski i stranački vezan s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom pa su na Markovu trgu procijenili da bi u Upravi imali dva čovjeka koji nisu njihova politička opcija.

Koga će Popovac na idućoj sjednici predložiti, može se samo pretpostavljati, ali bude li dosljedan, za očekivati je da će jedan kandidat opet biti Mihajlović, dok prisavski kuloari spominju Ugarkovića koji je na HRT nedavno stigao s OBN-a.

Je li on čovjek koji bi, ako bude predložen, mogao zadovoljiti apetite Banskih dvora, ostaje za vidjeti u utorak, za kada je zakazana sjednica PV-a i NO-a.