ksenija vržina

Banožićeva odvjetnica o neovjerenoj punomoći: To su elementarne stvari

17.11.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Ksenija Vržina, odvjetnica Marija Banožića, predala je zahtjev kojim bi mu se aktivirao zastupnički mandat, ali predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics doveo je to u pitanje jer zahtjev nije ovjeren

Za N1 je odvjetnica objasnila taj detalj.

'Radi se o elementarnim stvarima. Odnos odvjetnik klijent je odnos međusobnog povjerenja. Odvjetnička punomoć potpisana od klijenta je dostatna u svakom postupku pred svim nadležnim tijelima', rekla je Vržina.

Sjednica na kojoj će se razmatrati utemeljenost ovih zahtjeva bit će održana u utorak 21. studenoga.

'Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime. Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev Vladi za “6+6″ opciju da koristi pravo šest plaći i 50 posto plaće drugih šest mjeseci', pojasnila je Vržina.

Podsjetimo, predsjednik MIP-a Robert Jankovics za tportal je ranije kazao da je Banožićev zahtjev potpisan je od strane odvjetnika, a ne zastupnika, a priložena je i punomoć koju je Banožić dao tom odvjetničkom društvu, no ta punomoć nije ovjerena kod javnog bilježnika. Međutim, kako nije sasvim jasno koliko je Banožić svjestan situacije u kojoj se našao i zna li uopće da više nije ministar, postavlja se i pitanje može li njegova odvjetnica u njegovo ime podnositi zahtjev za aktivacijom mandata ili to doista mora učiniti sam.

'Ovo se nikada do sada u 32 godine nije dogodilo. Stručne službe proučavaju slučaj i je li se ikada nešto slično dogodilo. Mi smo pronašli dva slučaja - Mladena Barišića iz 2010. i Darka Horvata. Oni su zbog različitih razloga zatražili aktivaciju mandata putem odvjetnika. Primjerice, Horvat je bio u pritvoru, osobno je potpisao zahtjev, ali ga je predao opunomoćenik. Ali ovoga u slučaju Banožić nije bilo i to je presedan', kazao nam je Jankovics, ponovivši da će stručne službe sve proučiti.