odogovor milanoviću

Banožić: Imamo predsjednika koji laže, ovo je njegova agresija na hrvatsku javnost

20.04.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović prozvao je danas Vladu zbog Izvješća o obrani. Odogovorio mu je ministar obrane Mario Banožić

'Ja bih samo rekao da je ovo agresija predsjednika Milanovića na hrvatsku javnost i tumačenje zakona kako se njemu svidi u kojem trenutku', rekao je Banožić nakon sjednice Vlade.

'Jasno pitanje za Ured predsjednika i Milanovića kao premijera - Zašto nije tražio mišljenja od predsjednika Josipovića i je li, kao premijer, išao za izmjenama Zakona o obrani i ukinuo traženje mišljenja Ureda predsjednika? To je izmjena zakona koju je on napravio, ali mu to više ne odgovara pa idemo slagati javnost da nešto nije u skladu sa zakonom. 2012., 2013. nije uopće tražio mišljenje, valjda zna što je promijenio u zakonu. Imamo predsjednika koji laže', dodao je Banožić.

'Nema se što frizirati. U izvješću su jasni podaci koji jasno govore o stanju u Hrvatskoj vojsci, broju ljudi… To je sinteza svega. Stanje koje se odnosi na materijalno-tehnički dio nisu dio izvješća i on ih ne može komentirati na ovakav način… Svaka rečenica izvješća je provjerljiva jednostavnim control c – control past', rekao je ministar obrane Mario Banožić nakon sjednice Vlade.

Dodao je da sigurnost vojske nije ugrožena, prenosi N1. 'Ne znam zašto predsjednik uporno želi prikazati da je ugrožena. Radimo na poboljšanju vojske, a to njemu očito smeta. Pogotovo kad se vidi da u svom mandatu nije ništa napravio za vojsku', napomenuo je.

'Neka Milanović da svoje podatke, neka dokaže da nije frizirao svoje podatke"', rekao je.

Na pitanje o dva od četiri Black Hawka koja su prizemljena navodi da ta teza ne stoji: 'Primjećeni su određeni indikatori koji mogu upućivati na određeni problem. Helikopteri su u garancijskom roku i zatraženo je otklanjanje kako sutra ne bi bilo problema izvan garancijskog roka. Jedan je problem već otklonjen, bit će i drugi'.

'Upravo sam priznao da postoji jamstveni rok i unutar jamstvenog roka se otklanjaju problemi', dodao je Banožić i istaknuo da materijalno teške podatke ne može komunicirati. Nije htio komentirati ima li problema na druga dva helikoptera niti precizirati ni jesu li problem uočili na doniranim ili kupljenim helikopterima, prenosi Dnevnik.hr

O slanju helikoptera u Ukrajinu, navodi da je Vlada donijela odluku i da su u njoj helikopteri koji će biti isporučeni Ukrajini. 'To sam rekao na svojem lošem engleskom jeziku, nisam rekao kad će to biti, s razlogom', istaknuo je.

  • +12
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Podsjetimo, u priopćenju je predsjednik Zoran Milanović ustvrdio da u Godišnjem izvješću o obrani za 2021. godinu ima niz nezakonitosti, propusta i neistina.

'Budući da je Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OSRH redovno i neposredno izvještavan o stanju u sustavu obrane, sam sadržaj Godišnjeg izvješća ocjenjuje problematičnim i s puno propusta, štoviše, u pojedinim dijelovima neistinitim jer falsificira činjenice. U Godišnjem izvješću posve je prešućen problem sustavnog nedostatka opreme i naoružanja, iako se radi o kritičnom stanju koje može ugroziti obrambenu sposobnost OSRH. Prešućivanjem, zapravo falsificiranjem te najvažnije teme kada je riječ o stanju obrane, Vlada smišljeno dovodi u zabludu i saborske zastupnike koji bi trebali raspravljati i odlučivati o Godišnjem izvješću', navodi se među ostalim u priopćenju predsjednika