odbacio tvrdnje

Banožić: Interes za vojnim rokom opada zbog sigurnosnog konteksta, ne zbog svađa s predsjednikom

21.06.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u utorak da interes za dobrovoljnim vojnim rokom u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci opada zbog sigurnosnog konteksta u kojem se nalazimo, odbacivši tvrdnje da je to zbog mnogih nesuglasica koje je imao s predsjednikom Zoranom Milanovićem

Banožić je novinarima u MORH-u rekao kako su za ovu godinu odredili da će primiti do 1000 dobrovoljnih polaznika vojnog rok te je siguran da će promocija vojske potaknuti da se više polaznika odluči za to.

Smatra da nesuglasice s predsjednikom Milanovićem nisu pridonijele manjku interesa za vojnim rokom iako smatra da je "ponašanje predsjednika jako loša poruka za HV'.

Na pitanje postoji li mogućnost za povećanjem plaće vojnicima na dobrovoljnom vojnom roku koja je sada 3000 kuna, ministar je kazao da su o tome razgovarali u Vladi.

Upitan zašto se održavaju dva događaja uručivanja diploma polaznicima Hrvatskog vojnog učilišta, budući da je uručivanje danas bilo u MORH-u za tri dana će biti događaj kod predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Imali smo mnogo događaja u ovih godinu dana koji su dobili potpuno negativan kontekst zbog određenih postupanja Predsjednika, njegovih zahtjeva koji se odnose na protokol, mnogih stvari koje su kasnije bile rečene. Nisam u ovih godinu dana htio niti jednom sudjelovati dalje u tim događajima", kazao je Banožić.

Dodao je da ne zna što će biti za tri dana kada će se ponovno dijeliti priznanja polaznicima HVU-a. "Upravo s ovim događajem pokušavam napraviti da se to ne događa, isto tako sa svojim pomirljivim porukama, unatoč tome što dobivam silne uvrede s druge strane, želim stvar smiriti i maknuti vojsku s naslovnica", rekao e Banožić.

Na pitanje kako će poboljšati status vojnika u vojsci, ministar je kazao da vojnik prije svega osjeti poziv, a materijalna prava pridonose da ostanu i razvijaju se unutar sustava.

"Ali u pravilu onaj tko je osjetio poziv on će se i dalje unatoč brojnim poteškoćama razvijati u njemu. Na nama je, politici, da otklanja te poteškoće", kazao je Banožić.

Složio se da vojni piloti, kojima dolaze najmoderniji višenamjenski borbeni zrakoplovi Rafale, imaju pravo zbog toga tražiti veće plaće te najavio prve sastanke vezane uz tu temu.