obljetnica 109. brigade ZNG

Banožić u Vinkovcima: Trebamo se prisjećati naše povijesti i čuvati istinu o onome što je bilo prije 31 godinu

28.05.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u subotu na obilježavanju 31. obljetnice 109. brigade ZNG Vinkovci da se svakodnevno trebamo prisjećati naše povijesti i poručio da će se i dalje čuvati istina o onome što je bilo prije 31 godinu

"Hrvatska se danas, kao članica Euroatlantskog saveza i Europske unije razvija u društvu zapadnih zemalja. Za to su zaslužni hrvatske braniteljice i branitelji i upravo njima u čast i kao podsjetnik na koji je način nastajala Hrvatska vojska i hrvatska država nastojimo mnoge vojne lokacije nazvati imenima svih onih hrabrih ljudi koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu kako nikada ne bi bili zaboravljeni", poručio je Banožić.

Zahvalio je svim pripadnicima 109. brigade ZNG-a na svemu što su učinili za vrijeme Domovinskog rata te što su i danas aktivno uključeni u razvoj hrvatskog društva, države i vojske.

"Drago mi je da se branitelji interesiraju za razvoj opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, gledajući na Hrvatsku vojsku kao na svoje dijete koje su stvorili prije 31 godinu", rekao je.

Banožić je također istaknuo odlučnost i hrabrost hrvatskih branitelja koji su se borili s mnogobrojnim, snažnijim i tehnički opremljenijim neprijateljem i stvorili suverenu hrvatsku državu u kojoj danas živimo.

Vinkovačka 109. brigada Zbora narodne garde bila je prva pričuvna brigada ZNG-a ustrojena u Hrvatskoj 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj bio postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a.

Brigada je dala velik i značajan doprinos u obrani vinkovačkog kraja i RH. Borila se na najtežoj bojišnici, na istočnim granicama, na vratima Hrvatske te zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti, uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja.

Brigada je pretrpjela velike žrtve, najveće u odnosu na sve pričuvne brigade. Imala je 214 poginulih i 650 ranjenih i povrijeđenih, a 12 pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

U spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike 109. brigade u Vinkovcima su kod spomenika Hrvatskih branitelja položeni vijenci, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a prigodni program održan je u vinkovačkom Gradskom kazalištu "Joza Ivakić".

Uz zapovjednike i pripadnike brigade, članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika, obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović.