DONACIJA SAD-A

[FOTO/VIDEO] Banožić i Hranj na Plesu dočekali letjelice Black Hawk: Ruski helikopteri odlaze u povijest, prelazimo na zapadnu tehnologiju

03.02.2022 u 11:31

Bionic
Reading

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Hrvatsku. U zagrebačku zračnu luku 'Franjo Tuđman' helikoptere je dopremio američki vojni avion za strateški transport. Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država, a još dva takva helikoptera Hrvatska je kupila i stići će sredinom godine. Helikoptere su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming

'Upravo ova dva helikoptera imali smo priliku vidjeti u SAD-u. Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 milijuna dolara u donaciji. Mi smo još namirili 83 milijuna dolara. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, a u budućnosti prelazimo na zapadnu tehnologiju.

U jednom trenutku imat ćemo i Black Hawkove i naše ruske helikoptere, a koji će jednom dinamikom odlaziti u povijest. Moram izraziti zadovoljstvo i na suradnji s Glavnim stožerom i oko ovoga projekta, ali i ostalih projekata koje radimo u suradnji s Amerikancima', kazao je među ostalim ministar obrane Mario Banožić, izvještava HRT.

  • +34
Doček helikoptera UH-60M Black Hawk na Plesu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Prva dva helikoptera vrlo brzo će postati operativni, kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

'Imamo školovane pilote i školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predati helikoptere nama. Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u nekoliko narednih tjedana. Onda krećemo s fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u slijedeća 2-3 mjeseca, potom malo treninga i potkraj godine oni će biti potpuno operativni', dodaje Hranj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za ovaj projekt je obučeno sedam pilota, a osmi kreće na obuku. Nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara već je prošlo obuku, istaknuo je Robert Hranj.

'Radi se o univerzalnim, odnosno višenamjenskim helikopterima. Dva helikoptera imat će prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, znači zračnih i specijalnih snaga. Ti će se helikopteri zajedno sa specijalnim snagama uvježbavati u našem središtu u Zadru. To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće - borbene zadaće, a u konačnici i potpora civilnim institucijama u skladu s potrebama', dodaje.

  • +6
Predstavljanje helikoptera Black Hawk na Plesu u listopadu 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić