PRIPREMAO GA U TAJNOSTI

Banksy otvorio hotel s najgorim pogledom na svijetu

03.03.2017 u 21:01

  • +2

Poznati ulični umjetnik Banksy otvorio je hotel kod izraelskog zida u Betlehemu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/ Ammar Awad

Bionic
Reading

Banksy britanski ulični umjetnik svjetskoga glasa u petak je samo za medije otvorio hotel u palestinskom gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, piše Reuters

Walled Off Hotel u Betlehemu, biblijskom gradu u kojem, se prema kršćanskom vjerovanju, rodio Isus, svega nekoliko metara je udaljen od kontroverznog zida koji je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca.

U hotelu su deseci Banksyjevih radova, od kojih jedan prikazuje potpisivanje Balfourove deklaracije kojom su određeni uvjeti za stvaranje Države Izraela prije sto godina, a u jednoj sobi je iznad kreveta prikazana tučnjava jastucima maskiranog Palestinca i izraelskog vojnika.

Hotel, koji ima devet soba i jedan apartman, sliči na klub engleske gospode iz kolonijalnih vremena, čime Banksy ukazuje na kolonijalnu ulogu Velike Britanije na Bliskom istoku.

Dekor je začinjen prizorima gušenja suzavcem i izbjegličkih spasilačkih pojaseva izbačenih na obalu. Otvaranje hotela Banksy je pripremao 14 mjeseci. Hotel ima najgori mogući pogled od svih hotela na svijetu. Svaka soba gleda na izraelski zid kojim se Izrael odvojio od Palestinaca, ali i koji je i simbol represije nad Palestincima.  

Banksyjev hotel Autor: Reuters

Banksy koji inače čuva anonimnost, rekao je da on nije povezan ni s jednom političkom strankom i da su sve strane u sukobu na Bliskom istoku dobrodošle da odsjednu u hotelu. Umjetnik koji izbjegava komentare na zidu hotela sprejem je  ispisao poruku: "Ako peremo ruke od sukoba između jakih i nemoćnih, svrstavamo se uz moćne - ne ostajemo neutralni".

Službeno otvaranje hotela planirano za 11. ožujka. Umjetnik želi potaknuti dijalog, pa će Palestinci organizirati izložbe, dajući umjetnicima mogućnost da putuju i stignu do međunarodne publike i priželjkuje se i dolazak mladih Izraelaca koji inače provode vikend u klubovima u Tel Avivu, s obzirom na to da posljednjih godina nisu imali puno razloga da posjete Betlehem.