DOBRA PRILIKA

Bandiću, Ostojiću, Ferdeljiju smiješi se 100.000 kuna za ulazak u drugi krug

25.04.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Oni koji na predstojećim lokalnim izborima uđu u općinska i gradska vijeća, odnosno županijske skupštine, ili postanu načelnici, gradonačelnici i župani mogu računati na naknadu troškova izborne promidžbe. Novac će im biti isplaćen iz proračuna jedinica lokalne samouprave

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako je objašnjeno na sjednici Vlade, imaju političke stranke i liste grupe birača koje osvoje najmanje jednog člana predstavničkog tijela. Ključni je kriterij broj stanovnika općine, grada ili županije pa će 1.000 kuna dobiti vijećnici tamo gdje općina ne broji više od 1.000 stanovnika.

Ukupno će 5.000 kuna za člana gradskog vijeća i županijske skupštine u gradovima i županijama od 100.001 do 200.000 stanovnika dobit će stranke i liste, ta će naknada za člana županijske skupštine u jedinicama od 200.001 do 500.000 stanovnika iznositi 7.500 kuna, a 10.000 kuna za osvojeni mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

'Naknadu na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i za izbor zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova od ukupnog broja birača izašli na izbore. Naknada se raspoređuje između kandidata za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, razmjerno dobivenim glasovima', potvrdio je ministar uprave Arsen Bauk.

U onim općinama i gradovima koje imaju manje od 3.000 stanovnika naknada će za najveći broj dobivenih glasova osvojenih u prvom izbornom krugu iznositi 5.000 kuna, a 100.000 tisuća kuna dobit će onaj tko na izborima za gradonačelnika Zagreba i njegove zamjenike uđe u drugi krug. Za svaki idući krug izbora, naknada će iznositi 20 posto od iznosa naknade utvrđenog za prvi izborni krug.

Iz Ministarstva uprave potvrđeno je i kako će za naknadu troškova izborne promidžbe na izborima 19. svibnja biti izdvojeno tri posto manje novca nego što je za tu namjenu isplaćeno za lokalne izbore prije četiri godine.