UPRAVA ZA SUSTAV JAVNE NABAVE:

Bandićeve fontane grade se ilegalno, Zagrebu prijeti kazna do milijun kuna

bandićeve fontane

bandićeve fontane

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Nakon provedenog javnog natječaja i sklapanja ugovora s izvođačem radova, izmijenjen je glavni projekt za fontane i pothodnike kod NSB-a. Stoga Bandiću sad prijeti opasnost od poništenja ugovora, zaustavljanje radova i kazna do milijun kuna, piše Večernji list

Fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu grade se nezakonito! To je utvrdila Uprava za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva nakon što je provela nadzor nad ugovorom o gradnji takozvanih Bandićevih fontana, a koji su sklopili Grad Zagreb i tvrtka Mešić com. Čačićevo Ministarstvo pokrenulo je nadzor nad spornim ugovorom nakon napisa u Večernjem listu o izmjenama glavnog projekta za fontane 10 dana nakon što je sklopljen ugovor o gradnji fontana, vrijedan 18,4 milijuna kuna, piše Večernji list

A tim izmjenama glavnog projekta bitno su izmijenjeni i tehnički uvjeti javnog natječaja za izvođača radova. Izmjenama glavnog projekta promijenjeno je tehničko rješenje same gradnje fontana i pothodnika - izvođenje radova ugradnjom betona na licu mjesta umjesto gotovim betonskim elementima, zatim se odustalo od gradnje zaštitne građevne jame, izmijenjena je i privremena regulacija prometa.

'Ministarstvo gospodarstva smatra da su time u svibnju 2012. nastale okolnosti koje predstavljaju bitne izmjene osnovnog ugovora za vrijeme njegova trajanja koje su takve da se smatraju novim ugovorom jer predstavljaju namjeru ugovornih strana da ponovo određuju osnovne elemente osnovnog ugovora te da je Grad Zagreb u tim okolnostima trebao provesti novi postupak javne nabave za taj novi ugovor. Kako Grad Zagreb to nije učinio, mišljenja smo da je prekršio Zakon o javnoj nabavi', kazali su u Ministarstvu.

Stoga su podnijeli žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a žalbeni postupak traje. Državna komisija, uvaži li žalbu, može poništiti ugovor za fontane i tražiti novi javni natječaj za izvođača, a to bi onda značilo zaustavljanje gradnje fontana koje je u punom jeku. Usto, Gradu Zagrebu prijeti i novčana kazna od 50.000 do milijun kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi