KOSOR O STANJU U GRADU

'Bandićeva ponovna kandidatura bila bi prevara građana'

19.01.2015 u 13:05

Bionic
Reading

'U 2015. neće biti lokalnih izbora u Zagrebu. Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika, dobro radi svoj posao, Grad normalno funkcionira i izvanredni izbori mogu biti samo u slučaju ostavke gradonačelnika i Skupštine Grada. Kad bi se gradonačelnik Milan Bandić i kandidirao, bila bi to prevara građana jer ne bi mogao obnašati dužnost', kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine Grada Zagreba na današnjoj konferenciji za medije

Kosor smatra da bi se, ako bi kojim slučajem Bandić podnio ostavku i ukoliko bi učinio to u prve dvije godine mandata, moralo ići na izbore, a nakon toga Gradom upravlja zamjenica te bi se radilo o 'nepotrebnim izborima jer bi nakon njih sve bilo isto i to bi bila politička prevara'.

Bandić svoja prava, navodi Kosor, može potraživati samo na Ustavnom sudu, a svako izazivanje krize neće imati njegovu podršku. 'Skupština je glavni element stabilnosti u Zagrebu, a špekulacije da Skupština pada ako rebalans proračuna ne prođe neistinite su', istaknuo je i dodao kako neće podržati nikakav prijedlog poskupljenja komunalija ako dođe. Štoviše, uvjeren je da ga neće ni biti i poručio građanima da ih ni ne očekuju.

Na sjednici Skupštine, zakazanoj za 12. veljače, očekuje odluku o novom ustrojstvu gradskih tijela, prema kojem bi se dosadašnji Ured za obrazovanje, sport i kulturu razdvojio na dva ureda, nakon čega bi trebao biti raspisan natječaj za pročelnička mjesta.

'Radnici u kulturi to očekuju', naglasio je. Smatra da se pod hitno moraju riješiti i dvije stvari kada je u pitanju gospodarenje otpadom, a to su nabavka spremnika za otpad u velikim količinama te hitno završavanje studije izvodljivosti za postrojenje za termičku obradu otpada.

'Odmah očekujem nabavku spremnika u velikim količinama. Očekivati da građani odvajaju otpad a da kanti nema čisti je marketinški trik. S takvim trikom susreli smo se prošle godine, kad smo imali kampanju 'Stavi pravu stvar na pravo mjesto', a nije bilo kanti. Sad ne očekujem kampanju, ali očekujem natječaj za veliku količinu kanti, a ne da građani odvajaju pet kilometara od kuće', kazao je Kosor.

Najavio je i da Skupština neće podržati nikakav prijedlog postrojenja za termičku obradu otpada koje će imati maksimalan nego minimalan kapacitet, jer smatra da se takvim prijedlogom izigrava recikliranje.

'Kapacitet od 400 tisuća tona je neprihvatljiv i ne želim da Zagreb bude regionalni centar za otpad. Očekujem tehnologiju koja je biti maksimalno zdrava za građane, a novac iz Unijinih fondova za to će biti garancija jer oni ne bi financirali nešto drugo. Grad nema novca u proračunu i ne može se zaduživati za gradnju postrojenja te ono mora biti financirano s dvije trećine novca iz Unijinih fondova', mišljenja je Kosor.

Kao jedan od velikih u problema u Gradu vidi Ured za javnu nabavu, a on prema njegovu mišljenju - ne funkcionira.

'Javna nabava Holdinga i Grada su pod jednim uredom i to ne funkcionira. Nabave traju beskonačno i Holding je u blokadi zbog toga. Ured nije sposoban i kvalificiran te očekujem da će izborom nove Uprave javna nabava biti vraćena u Holding.

Smeta ga i činjenica da GUP još nije donesen, zbog čega pate i građani i investitori.

'Građani i investitori čekaju izmjene GUP-a već pet godina. Očekujem GUP na Skupštini do šestog mjeseca. Ako gradski Zavod za prostorno planiranje nije u stanju napraviti analizu svih prijedloga, želimo u trideset dana znati što će se napraviti do lipnja. U gradu trenutno nema nijedne dizalice', zaključio je.

Rotor i žičara

Dva kapitalna gradska projekta, denivelacija rotora na Jadranskoj aveniji i žičara do Sljemena, uvjeren je prvi čovjek Skupštine, trebali bi zaživjeti ove godine. 'Rotor hitno treba riješiti i u kolovozu očekujem početak radova. Što se tiče žičare na Sljemenu, čujem da se spominju problemi s imovinsko-pravnim odnosima, ali podsjećam da su od 2007. žičare u istom statusu kao i autoceste te da se tu mogu napraviti izvlaštenja prema slovu zakona.