INVESTICIJE ZG HOLDINGA

Bandić tražio 396, Čović mu odobrio 140 mil. kuna

01.03.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Zagrebački holding predložio je plan investicija za ovu godinu u iznosu 1,422 milijarde kuna, ali za njegovu realizaciju nedostaju čak 1,074 milijarde kuna. Gradonačelnik Milan Bandić odbio je taj plan, ali navodno zato što nisu uvršteni neki projekti koje je sam tražio

Uprava Holdinga predložila je plan investicija za ovu godinu u iznosu 1,422 milijarde kuna, ali za njegovu realizaciju nedostaju čak 1,074 milijarde kuna. Kako je navedeno u planu, Holding za investicije ima osigurano samo 625 milijuna kuna, a ima i dodatnih 277 milijuna kuna nepodmirenih obveza iz prošle godine, koje su fakturirane do 31. prosinca 2009. godine, piše Business.hr

SDP zaobilazi Bandića

Premda je Nadzorni odbor u kojem Bandić ima većinu plan investicijavratio na doradu, neslužbeno se doznaje kako bi skupština Holdingapredvođena SDP-om mogla zanemariti taj 'detalj'. Naime, premainformacijama koje imamo, za prihvaćanje plana investicija nije nužnasuglasnost NO-a, već je dovoljno da ga usvoji skupština tvrtke. SDP,kako doznajemo, zasad ne priprema prijedlog za izmjenu NO-a, jer seboji da bi mogao pasti na Trgovačkom sudu kao i cjelokupno proširenjeskupštine Holdinga, već čeka izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Od osiguranih sredstava, 255 milijuna kuna bi prema planu poslovanja trebale zaraditi podružnice, a 370 milijuna kuna je od kredita koje su već podignule.

Predsjednik Uprave Ivo Čović naveo je u investicijskom dokumentu da se ne planiraju nova zaduženja, s obzirom na 'relativno velike' obveze servisiranja duga (ukupni dug je oko 7,2 milijarde kuna), pa nije jasno kako bi se navedeni plan investicija uopće trebao ostvariti.

S obzirom na to da mu ove godine na naplatu dolazi i 881,5 milijuna kuna investicija ugovorenih u prethodnim razdobljima, nova su ulaganja minimalna. Planirana su u skromnom iznosu; 400 milijuna kuna za projekte Holdinga te 140 milijuna kuna za projekte koje je predložio gradonačelnik Milan Bandić.

No, i od tih 540 milijuna kuna neosigurano je 240 milijuna kuna – 100 milijuna za informatizaciju Direkcije Holdinga te cjelokupan iznos za Bandićeve projekte.

Zbog nesrazmjera investicija Grada i Holdinga, NO ZG holdinga u kojemu Bandić još uvijek ima svoju većinu jer nova skupština Holdinga nije imenovala novi NO, odbio je raspravljati o planu te ga je vratio Upravi na doradu.

Razloge Bandićeva nezadovoljstva treba tražiti u činjenici da je za ovogodišnje investicije kandidirao projekte u iznosu 396 milijuna kuna, dok mu je Čović u plan uvrstio samo dječji vrtić i školu u Vrbanima te montažno kazalište u Sloboštini, ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna.

Odbio je projektiranje Rukometnog doma, Doma sportova, izgradnju Doma umirovljenika Markuševac te vrtića i škole na Kajzerici. Bandić je prvotno tražio da investicijski plan Holdinga iznosi oko 2,4 milijarde kuna, a njegovi ipak malobrojni razgovori s Čovićem u proteklih mjesec dana očito nisu urodili plodom.

Kao prioritete, Uprava Holdinga stoga je predložila podmirivanje već ugovorenih obveza u iznosu 1,158 milijardi kuna te realizaciju novih investicija podružnica od 625 milijuna kuna, za koje su sredstva osigurana. Među kandidiranim su projektima novih 10 kratkih tramvaja, projektna dokumentacija za žičaru Sljeme, priprema projekata i dozvola za Remizu u Blatu, ali i priprema i izgradnja garaže ispod HNK iako su protiv nje svoj glas dignuli zagrebačka javnost i dio struke.