DVA INTERVJUA U NIŠTA

'Bandić svjesno ignorira pravila javnog nastupanja'

28.01.2014 u 21:42

Bionic
Reading

'Bandić nije šarmantan komunikator, njegova retorika nije zavodnička, on svjesno ignorira pravila javnog nastupanja, poput dobre dikcije, gledanja sugovornika u oči ili osmijeha. No, mora se priznati, autentičan je i u procjeni svoje publike i glasačkog tijela vješto se prilagođava njihovim afinitetima', smatra Ana Šimunović, konzultantica za retoriku i CIPR praktičar odnosa s javnošću u Ciceron komunikacijama

Dva televizijska intervjua, dva puta gost Milan Bandić i u oba slučaja protraćeno vrijeme gledatelja zato što zagrebački gradonačelnik ni u Labirintu HTV-a, a potom ni u Dnevniku Nove TV nije rekao zapravo ništa pa je opravdano zapitati se ima li ga uopće smisla ugošćavati. Jer nije mu to prvi put.

Uz to, Bandić je Petru Štefaniću i Mislavu Bagi spočitao da prema njemu ne pokazuju prstom, jer je to prijeteći, a i nije pristojno. No kakvu je on poslao poruku svojom retorikom i što je pokazao njegov govor tijela?

Šimunović drži da 'Bandić nije šarmantan komunikator, da njegova retorika nije zavodnička, da svjesno ignorira pravila javnog nastupanja, poput dobre dikcije, gledanja sugovornika u oči ili osmijeha. No, mora se priznati, autentičan je i u procjeni svoje publike i glasačkog tijela vješto se prilagođava njihovim afinitetima'.

Prema njenom mišljenju, on je 'u recentnim televizijskim nastupima opravdao svoj prepoznatljiv komunikacijski stil koji karakterizira jasno komuniciranje ključnih poruka upućenih publici na čije glasove računa'.

Drži da je gradonačelnik ponavljanjem istih, već prepoznatljivih fraza (npr. 'procedura je abeceda demokracije'), korištenjem 'narodskih' metafora ('treba skočiti pa reći hop'), podilaženjem publici ('nisam došao da vas uvjeravam, već sam ovdje zbog građana Grada Zagreba'), pretjeranim zahvaljivanjem zbog postavljenih pitanja, ali i neodgovaranjem na njih i korištenjem tehnike izbjegavanja zapravo tjerao vodu na svoj mlin.

I dok je kod Štefanića još držao nivo jednog gradonačelnika, premda je u jednom trenutku krenuo sa 'soljenjem pameti', razgovor s Bagom pretvorio se u sve samo ne u intervju iz kojeg se moglo nešto doznati. Doduše bilo je iluzorno i očekivati da će Bandić davati iole suvisle odgovore jer on to čini samo kad želi i kad od toga ima koristi.

Šimonović smatra da je u Dnevniku Nove TV njegova reakcija bila izazvana komunikacijski agresivnim novinarskim pristupom Mislava Bage.

'Bandić mu se suprotstavio na svoj tipičan način, upotrebljavajući metaforu, ovaj put: 'Ja gestikuliram pitomo kao golub, a vi rogušom mašete.' Time je potvrdio svoj izvoran i prepoznatljiv stil komunikacije, stvarajući još jedan upečatljiv sound bite, poput dobro nam već znanih: 'raditi kao konj', 'ajmo delati' ili 'neka institucije pravne države rade svoj posao', mišljenja je Šimunović.

Napominje da je 'deplasirano očekivati od Bandića vrhunsku retoriku Ciceronovog tipa jer on nikad neće biti elokventan, argumentiran i inspirativan govornik - možda mu to nije ni cilj - međutim u ovim televizijskim nastupima ostao je vjerodostojan svojem već izgrađenom komunikacijskom stilu'.