GRADONAČELNIK NA SUDU

Bandić sjeda na optuženičku klupu, počinje suđenje u aferi Štandovi

28.08.2018 u 06:56

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu u utorak počinje suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog afere Štandovi. Za 28. kolovoza u 9 sati zakazano je pripremno ročište u procesu u kojem se Bandića tereti da je sa svojim suradnicima Ivicom Lovrićem i Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji, a predmet je u ruke dobio sudac Zdravko Majerović. Suđenje zbog znatno 'teže' afere Agram još nije počelo

Bandić kao prvookrivljeni te Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje i sport, i Palac, šefica Tržnica Zagreb, optuženi su da su udruzi kojoj je sada na čelu Željka Markić pribavili imovinsku korist od 308 tisuća kuna tako da joj je Grad besplatno tiskao 700 tisuća letaka, 14.500 plakata i 120 jumbo plakata, platio izradu i snimanje radijskih spotova te besplatno ustupio 50 štandova.

Sve se to, prema optužnici, dogodilo u rujnu 2014., kada su se prikupljali potpisi za referendumsku inicijativu za uvođenje preferencijalnog glasovanja.

Suđenje kreće nakon što su obrane optuženih pokušale pojedine dokaze osporiti na Vrhovnom sudu.

Riječ je o SMS porukama i telefonskim pozivima. Vrhovni sud je utvrdio da nisu u pravu žalitelji koji su tvrdili da je prvostupanjski sud neosnovano odbio izdvojiti naloge suca istrage kojima je određeno provođenje posebnih dokaznih radnji te SMS poruke i snimke telefonskih razgovora pribavljene provođenjem tih naloga.

>>> Pogledajte kakve je sms-ove Bandić o Željki Markić slao pročelniku Lovriću

Vrhovni sud je, suprotno tvrdnjama svih žalitelja, zaključio da su dokazi prikupljeni kao rezultat provođenja posebnih dokaznih radnji naloženih tim nalozima zakoniti dokazi.

Dio SMS-ova između Bandića i Lovrića objavio je RTL u srpnju. Iz njih je, osim stava koji je Bandić imao prema Markić, razvidno da je Lovriću davao upute kako prikriti financijsko pokroviteljstvo.

  • +115
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'To što ona (Željka Markić) zna o politici, ja sam zaboravio. Ona bi kokošarila, a sa mnom nema kokošarenja - hoće li biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu', pisao je u rujnu 2014. godine Bandić Lovriću.

>>> Bandić: Ponosan sam na optužnicu za aferu Štandovi

'Ona nikad nije imala partnera kao Bandića niti će imati takvog partnera te da joj poruči da Bandić želi biti gradonačelnik Hrvatske, ne miš. Ništa Bandiću ne treba, ona mene treba ako hoće da budemo partneri i neka ju pozdravi', pisao je Bandić.

'Dobro, neka to bude, ako bude priče, onda je to sponzorstvo, tiskara, inače ne, onda smo mi iza toga', napisao je Bandić opet u rujnu 2014. godine Lovriću.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL