NEDJELJOM U 2

Bandić poslao znakovitu poruku povjesničaru Zlatku Hasanbegoviću

24.09.2017 u 14:37

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gostovao je u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2. Odgovarajući na pitanje o uklanjanju imena Trga maršala Tita, rekao je da novo ime - Trg Republike Hrvatske - predstavlja 'prioritet u odnosu na sve druge, bio netko heroj ili zločinac'. 'Nitko se neće usuditi da mijenja Trg Republike Hrvatske', ocijenio je, komentirajući inicijative da se s promjenom vlasti vrati i ime Trga maršala Tita

'Republika Hrvatska važnija je od bilo kojeg pojedinca, zvao se on Tito ili Stanković', kazao je Bandić, odgovarajući  na pitanja urednika i voditelja Aleksandra Stankovića. Po gradonačelnikovom mišljenju, 'Tito je zaslužan za ono što je zaslužan, a najzaslužniji je i za zločine od 1945. i 1948. godine'.

Upitan zašto nije bilo referenduma o imenu tog trga, kazao je da je u politici najvažniji tajmnig, a on je vidio da 'referendum nitko neće' pa je predložio novo, primjereno ime.

Zagrebačkom gradonačelniku, čini se, nije dobro sjelo propitivanje zastupnika u Gradskoj skupštini Zlatka Hasanbegovića (Neovisni za Hrvatsku) u smjeru micanja Ulice Thomaša Masaryka u centru hrvatske prijestolnice.

'Ako se gospodin Hasanbegović bude puno bavio poviješću, onda ćemo mu priuštiti da se bavi samo poviješću', kazao je Bandić, koji dotičnog zastupnika nije htio podrobnije komentirati jer mu ne želi 'raditi kampanju'.  'Danas je jedna koalicija, sutra je druga, ali ja svoj svjetonazor neću mijenjati', dodao je. 

'Najveći heroji su pod zemljom, uz dužno štovanje prema živim herojima. Nema razloga da se ne vrate biste svih 7 sekretara SKOJ-a u parkove i ulice gdje su bili. Nije bitno tko je ubio Ivu Lolu Ribara, Nijemci ili četnici. Sekretari SKOJ-a spadaju u svjetlije razdoblje hrvatskog antifašizma', kazao je Bandić, dodajući nešto kasnije da je prije 3-4 dana imao zadovoljavajući razgovor s Brunom Esih.

Neispunjena obećanja

Stanković je Bandića, inače, suočio sa sedam obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji 2013. godine, zaključujući da zagrebački gradonačelnik niti ispunio niti jedno od njih. Obećanja su se odnosila na rješenje prometnih gužvi, zgradu opere, gradsku knjižnicu, rotor u Remetincu, Kongresni centar, 20 škola i 20 umirovljeničkih domova, te bazene u Španskom i u Dubravi.

  • +17
Slavlje u stožeru Milana Bandića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehek / CROPIX

'Davat ću onoliko obećanja koliko je potrebno da dobijem mandat'

'Bio sam u Londonu prije tri tjedna, od zračne luke udaljene 37 km do grada putovali smo 3 sata. Kad napravimo automatsko upravljanje prometom vrijedno 300-400 milijuna kuna koje se projektira, unatoč tome će u špicama biti gužve', pravdao se Bandić.

'Radili smo neke stvari da se smanje gužve. Dijelom smo riješili, ali izvršit ćemo obećanje. Gradska knjižnica na Paromlinu se projektira, napravit ćemo i to. Nisam ni bedast ni glup, ali nisam ni najpametniji. Ono što nismo stigli napravit ćemo i do 2021. Ja da sam savršen ne bih bio zagrebački gradonačelnik', objasnio je.

Na činjenicu da nivelacija rotora nije napravljena rekao je da se počinje se raditi za mjesec-dva i da će sve biti gotovo za 2 godine. 'Projektiramo prugu za zagrebačku zračnu luku, a to nisam obećao', uzvratio je. 'Davat ću onoliko obećanja koliko je potrebno da dobijem mandat', rekao je Bandić. 

Zagrebački gradonačelnik, djetinjast i lepršav, govorio je o poreznom dugu, projektu Sveučilišne bolnice u Blatu, učeničkim kutama itd. Snimku možete pogledati ovdje.