obnova zagreba

Bandić okuplja svoje statičare; sukob između Grada i Ministarstva graditeljstva

27.04.2020 u 09:51

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj Skupštini početkom svibnja imenovat će se Stručno povjerenstvo i izabrati stručnjaci koji će za 150 kuna bruto po satu raditi popis štete nakon prošlomjesečnog potresa u Zagrebu, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Dva zakona, dva registra štete, dva tima stručnjaka, dvije političke opcije te Grad i država, a još nijedna konkretna odluka, ni naknada štete, a kamoli sanirana šteta. Ovako bi se slikovito moglo opisati ono što se trenutno događa u Zagrebu nakon potresa, a kao posljedica sukoba između Ministarstva graditeljstva i Grada Zagreba, navodi dnevnik.

Gradonačelnik Milan Bandić protekli je tjedan zapravo negirao prvu preliminarnu procjenu do koje je došao tim statičara/volontera predvođen Josipom Atalićem (iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo) u visini od 42 milijarde kuna potrebnog za obnovu štete nastale u zagrebačkom potresu s kojom je izašao ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Učinilo se to prilično nezahvalno od strane Bandića, a spram stručnjaka koji su prvih mjesec dana obilazili teren i građanima jedini davali relevantne informacije o njihovim građevinama.

Međutim, iza te reakcije gradonačelnika Bandića, čini se, stoji političko razilaženje Grada i države oko cijelog postupka saniranja štete. Grad Zagreb je, naime, tek sad krenuo u skupljanje tima koji bi proveo postupak procjene štete nastale u potresu, donosi Jutarnji list.