NEĆE MOĆI

Bandić odustao od novog modela sufinanciranja vrtića

11.12.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Iako se na zagrebačkoj Skupštini trebao naći prijedlog novog modela kojim bi Grad sufinancirao boravak djece u privatnim i dječjim vrtićima samo onda kada su djeca doista u vrtićima, gradonačelnik Milan Bandić od toga je odustao

Bandić je održao u Gradskoj upravi sastanak s predstavnicima privatnih i vjerskih vrtića na kojemu je dogovoreno da će svi vrtići u gradu: gradski, privatni i vjerski, poslovati po istim kriterijima sufinanciranja koji se temelji na prisutnosti djeteta.

Na sastanku s ravnateljima i osnivačima privatnih i vjerskih vrtića zaključeno je da je postojeći model kojim Grad sufinancira njihove predškolske ustanove najbolji u Hrvatskoj te da će se rad gradskih, privatnih i vjerskih vrtića – svih 122 koliko ih je u sustavu – standardizirano pratiti pod jednakim uvjetima.
Zaključeno je također da u sustavu sufinanciranja Grada Zagreba ne postoje razlozi za dodatnim financijskim opterećenjem roditelja', stoji u priopćenju.


Naime, prema najavama, Grad je planirao promijeniti postojeći model te bi prema novim pravilima sufinancirao samo ono vrijeme kada je dijete doista u vrtiću. Kada dijete zbog bolesti ili bilo kojeg drugog razloga ne bi došlo, razliku u cijeni trebali bi plaćati roditelji.

Protiv toga su se pobunile i inicijative Vrtić za sve i Roditelji zajedno. Upozorili su da se time 'izravno diskriminiraju djeca koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće, jer se ista pravila neće primjenjivati i na gradske vrtiće'.

Ističu da Gradski ured u medijima opravdava svoj prijedlog argumentom da su neki privatni vrtići manipulirali sredstvima (prikazivali nerealan broj djece u vrtiću), iako Gradski ured vjerojatno može u svakom trenutku obaviti uvid u svu dokumentaciju vrtića na licu mjesta, provjeriti prisutnost djece i kontrolirati rad vrtića na sve načine koje drži potrebnim.

'Ako se kod nekih vrtića utvrdi neistinito prikazivanje podataka, samo oni trebaju snositi posljedice, a ne mi i naša djeca', smatraju u inicijativi Roditelji zajedno