U CENTRU ZAGREBA

Bandić i Plenković zajednički položili temeljni kamen za Spomenik domovini

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2019 10:28
  • Objavljeno 23.09.2019 u 09:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek u ponedjeljak ujutro položio je temeljni kamen za izgradnju Spomenika domovini na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski

'Zagreb će dobiti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima. Bit će to nova gradska vrata. Svaki dolazak na ovo mjesto budit će emocije, podsjećati na hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, javlja N1.

Dodao je kako će svaki državnik i svaka delegacija koja dođe u Zagreb posjetiti Spomenik domovini.

'Predstavlja našu povijest koju svi trebaju upoznati. Bit će to mjesto odavanja počasti i pijeteta', dodao je Bandić.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će izgradnjom spomenika Hrvatska dobiti središnje mjesto za iskazivanje poštovanja svima koji su utkali svoju žrtvu i pridonijeli stvaranju samostalne Hrvatske.

Spomenik je rad autora Nenada Fabijanića.

  • +27
  • +24

Zagreb: Položen kamen temeljac za novi Spomenik domovini

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Spomenik domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti", istaknuo je autor idejnog rješenja Nenad Fabijanić.

Naglasio je kako je spomenički kompleks, simboličkog značenja, arhitektonski oblikovan da se se uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti sredšnje zagrebačke osi, Lenucijevu potkovu, i kao cjelina predstavlja memorijal za odavanje počasti.

"Polaganjem temeljnog kamena projekt ulazi u realizaciju. Gradnja je test, nadam se da ćemo mu biti dorasli", rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je ocijenio da će spomenik biti inspiracija građanima 'kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije' te je istaknuo da će spomenik predstavljati nova gradska vrata.

"Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti", rekao je.

Bandić je izrazio uvjerenje da bi otkrivanje spomenika moglo biti već početkom svibnja, a time bi "na svečanom otvorenju mogli biti ponosni građani koji imaju dostojanstven spomenik svojoj domovini".

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske.

Dodao je kako će spomenik podsjećati i na teške trenutke u stvaranju domovine.

"Prostor je idealna lokacija za Spomenik domovini, među ključnim institucijama i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a bit će važno obilježje grada Zagreba", kazao je.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!