NESVAKIDAŠNJA SURADNJA

Bande iz brazilskih favela pozvale na poštivanje policijskog sata

27.03.2020 u 16:04

Bionic
Reading

Brazilske bande nametnule su početkom tjedna karantenu u siromašnim četvrtima Rio de Janeira tražeći od stanovnika poštivanje policijskog sata zbog pandemije koronavirusa

Prema pisanju britanskih medija, bande iz ozloglašenih favela zaprijetile su građanima koji ne poštuju policijski sat što započinje u 20 sati.

'Pažnja svim stanovnicima Rio das Pedrasa, Muzeme i Tijunquinha! Policijski sat počinje u 20 sati. Tko god bude na ulici nakon ovog vremena, naučit će poštivati pravilo idući put', poručile su brazilske bande svojim sugrađanima.

Šefovi bandi u favelama pojasnili su da samo žele najbolje svojim susjedima. 'Ukoliko vlada nema kapaciteta za rješavanje problema, riješit će ga organizirani kriminal', stoji u jednoj od poruka bandi.

Britanski mediji pojašnjavaju da su tri spomenuta predgrađa dio gradskih favela u kojima ne postoje sanitarni uvjeti za život, a ne djeluju ni zdravstvene institucije. U favelama Rio de Janeira živi oko 1,5 milijuna ljudi, a prvi slučaj koronavirusa u tim siromašnim predgrađima potvrđen je prošle subote u Cidade de Deusu (Božjem gradu), u kojem je 2002. snimljen istoimeni filmski hit.

  • +2
Rio de Janeiro Izvor: EPA / Autor: Antonio Lacerda

'Ironija je to što su bolest u Brazil donijeli bogataši avionom, ali će zaraza eksplodirati među siromašnima', ocijenio je Paulo Buss, direktor međunarodnih odnosa u javnozdravstvenom istraživačkom centru Fiocruz.

Potpredsjednica lokalne udruge predgrađa Vania Ribeiro ustvrdila je da su stanovnici favela u strahu. 'Uobičajena pravila zaštite od koronavirusa, poput socijalnog distanciranja, ovdje su teško primjenjiva. Rečeno nam je da stalno peremo ruke, ali što činiti kada nam redovito prekidaju pristup vodi. Sumnjam da ćemo ruke prati mineralnom vodom', upozorila je Ribeiro.

Prema dostupnim podacima, u Brazilu se broj oboljelih približio brojci od 2000, a dosad je preminulo tridesetak osoba. Vlasti su pak zabranile javna okupljanja i otkazale sve organizirane događaje.